Cel mai mic număr de elevi înscrişi la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României, susține ministrul Sorin Cîmpeanu

de: BZI.ro
12:00, 07 iun. 2022

Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că în aceste momente, la Bacalaureat s-au înscris cei mai puțini elevi din istoria postdecembristă a României. Motivele sunt mai multe. De la natalitatea aflată în scădere, până la exodul din ultimii ani.

Sunt multe statistici făcute de autorități, toate la fel de sumbre. Populația România va scădea dramatic până în 2050, se arăta într-un studiu publicat în urmă cu un an.

Cel mai mic număr de elevi înscriși la Bacalaureat, susține ministrul Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a intervenit într-o emisiune la un post de televiziune și a făcut o afirmație de-a dreptul șocantă. În aceste momente, în România, există cel mai mic număr de elevi înscrişi la Bacalaureat din istoria postdecembristă. Ministrul Educației a făcut o comparație cu anii trecuți, iar rezultatul este de-a dreptul șocant. Așadar, oficialul a arătat faptul că în 2008 erau 225.000 de elevi înscrişi, iar în 2022, avem 126.000 de elevi. Practiv, în doar câțiva ani au ”dispărut” 100.000 de elevi.

„Spre exemplu, în anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ministrul a afirmat recent faptul că pentru acest număr mic de elevi înscrişi la Bacalaureat sunt mai multe cauze. Așadar, conform sursei citate, unul dintre motive este reprezentat şi de situația demografică din țară, iar al doilea este pandemia. Altfel spus, în 2022, peste 40.000 de elevi nu au dorit să se înscrie pentru a susține proba de Bacalaureat, o cifră record comparativ cu anii trecuți. Vă mai aducem aminte faptul că proba de Bacalaureat a avut și o simulare în martie.

România, încotro?! Populația țării o să scadă dramatic, iar exodul continuă

Cu peste 30 de ani de politici proaste, politici care au părut mai degrabă orientate spre a satisface interesul de partid, România nu are nicio viziune pe perioadă medie sau lungă. Exodul de români care aleg să lucreze, pentru mai mulți bani, în țări din Vestul Europei, natalitatea extrem de scăzută, o să ducă țara într-un mare colaps. Colapsul deja se simte în mai multe sectoare. Un exemplu în acest sens este faptul că administratorii români se plâng de faptul că nu mai găsesc forță de muncă.

Eurostat a precizat în statistica făcută recent faptul că, dacă România avea în 2020 o populaţie de 19,2 milioane de locuitori, în 2050, scăderea va fi de 20%, ajungând la aproximativ 15,5 milioane. Principalele motive invocate de Eurostat sunt fenomenul de migraţie, dar şi scăderea natalităţii din țară.

În cele mai puternice judeţe pentru business, evoluţia populaţiei în următorii 30 de ani diferă: în municipiul Bucureşti, populaţia va scădea cu 23%, în Timiş – cu 5%, în Cluj – cu 8%, iar în Argeş – cu 27%.  Singurul judeţ care va înregistra o creştere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani este Ilfovul, unde populaţia va creşte cu 42% în perioada 2020-2050.

Așadar, faptul că există cei mai puțini elevi înscriși la Bacalaureat 2022, ar trebui să îi îngrijoreze pe cei din Guvernul României care ar trebui să ia măsuri în acest sens.