Marele maestru Florin Gheorghiu a venit la Iași pentru a juca un meci demonstrativ contra unei ieșence de 8 ani. Cel mai mare șahist român a susținut, mai apoi, un simultan împotriva a 10 jucători
Florin Gheorghiu este ce mai important șahist pe care l-a dat România vreodată. Ajuns la vârsta de 79 de ani, acesta își amintește cu drag de marile reușite din viața sa, iar dragostea pentru șah a rămas la fel. Șahistul a fost printre cei mai importanți jucători din lume și a câștigat turneul din America de trei ori la rând.
Cel mai bun șahist român
Florin Gheorghiu își amintește cu drag de primele momente când a văzut o tablă de șah și a început să practice acest sport.
„Cred că aveam vreo 5-6 ani când am văzut prima dată tablă de șah, de abia ajungeam la masă, vedeam la tatăl meu cum joacă cu prietenii și am încercat și eu. La început jucam normal, pentru nivelul vârstei mele, după cum a jucat și adversara mea de astăzi. Mai apoi am observat că eram un pic mai bun decât ceilalți și ușor am început să mă dezvolt. La mine a mers foarte repede”, povestește Florin Gheorghiu.
Acesta a devenit campion național de șah în 1960, la vârsta de 16 ani, iar mai apoi, în 1963, a devenit campion mondial la juniori în Iugoslavia. La vârsta de doar 20 de ani a primit titlul de mare maestru, primul român care a primit o astfel de distincție. Cu siguranță, unul dintre cele mai importante momente ale carierei a fost meciul câștigat împotriva legendarului Bobby Fischer în 1966, la olimpiada de la Havana. În urma acestui turneu, Fidel Castro i-a oferit lui Florin Gheorghiu un set de șah în semn de recunoștință.
„A fost plăcut să-l întâlnesc pe Fidel Castro. Era un tip simpatic în discuții, trecând peste chestiile politice. Era interesant, juca destul de bine șah. Vă dați seama m-au felicitat pentru că am învins capitaliștii, a fost o realizare foarte mare pentru socialiști. Au fost multe momente frumoase în cariera mea, pe lângă meciul cu Fischer, turneele din America, olimpiadele”, mai adaugă marele maestru.
Cele mai mari probleme ale lui Florin Gheorghiu au fost piedicile puse de regimul comunist. Deși a avut zeci de oferte din afară să părăsească România și să joace șah pentru alte națiuni, el a ales să rămână sub tricolor.
„Acum, dacă mă gândesc înapoi, că am rămas în România, pot zice că am greșit, dar atunci erau alte timpuri. Oricum, cea mai mare realizare a mea a fost că am învins sistemul, am reușit să îmi păstrez demnitatea. Au fost multe piedici puse din partea comuniștilor, chiar inexplicabil, nu înțeleg. Am profitat că nu aveau cu cine să mă înlocuiască și astfel ajungeau și ei la un compromis”, a mai precizat șahistul.
Meci demonstrativ la Iași
Marele maestru a venit la Iași pentru a populariza șahul și a juca un meci demonstrativ împotriva Anastasiei, o ieșeancă de 8 ani. Vizibil emoționată de eveniment și de adversarul din fața sa, Anastasia a cedat în fața maestrului, după un început echilibrat. După meciul demonstrativ de la Muzeul „Mihai Codreanu”, Florin Gheorghiu a participat la un joc simultan împotriva mai multor jucători, la Bolta Rece.
„Într-adevăr, nu am mai fost de mult timp în Iași, dar e un oraș frumos, a evoluat mult. Eu, acum, stau mai mult la București, odată cu vârsta apar tot felul de probleme. Șah încă joc, nu în fiecare zi, mai joc cu prietenii, dar, în ultima vreme, m-am axat mai mult pe scris. În ceea ce privește partida împotriva Anastasiei, a fost chiar echilibrată la început, dar e un joc normal pentru un copil, tot ce trebuie să facă acum e să se dezvolte în mod natural”, a specificat Florin Gheorghiu după meci.
Cel mai mare șahist român a venit la Iași pentru a duce mai departe tradiția. Ajuns la vârsta de 79 de ani, maestrul își amintește cu nostalgie de cariera de șahist.
Toti comunistoizii au „fentat” sistemul. Dupa razboi multi viteji se arata!