Cel mai mare jaf descoperit anul acesta la Iasi. Procurorii au luat urma unor afaceristi care au tras o teapa de sute de miliarde – FOTO
@ Firma controlata de acesti smecheri a incasat in ultimii ani milioane de euro de la cele mai importante institutii din Iasi si din celelalte judete ale Moldovei @ De numele acestei firme se leaga personaje controversate din lumea politicii
Este fara nicio exagerare unul dintre cele mai mari jafuri facute cu bani publici in ultimii ani in aceasta zona a tarii si este meritul finantistilor ieseni si a celor nemteni de a-l fi descoperit. Individul care a reusit sa faca o gaura de 16 milioane euro in bugetul statului era supranumit „regele asfaltului din Moldova„, iar numele sau real era Gheorghe Asmarandei. Acesta detine, alaturi de Gheorghe Augustus Irimia, firma nemteana Asiri International SRL. Cei doi afaceristi detin 70, respectiv 30 de procente din firma, fiind si administratori ai companiei. Verificarile functionarilor de la Finante au scos la iveala nereguli grave si gauri uriase lasate in bugetul statului de aceasta societate. Firma in cauza este cunoscuta iesenilor pentru o serie de lucrari de asfaltare de amploare facute atat in municipiul Iasi cat si pe raza judetului. La prima vedere firma pare a se simti foarte bine, raportand catre Finante o cifra de afaceri de 74.151.094 de lei si un profit de 761.292 de lei, pentru anul 2013.
Golanii de miliarde si dosare penale
Uriasa frauda a fost descoperita anul acesta cand reprezentantii administratiei fiscale s-au autosesizat deoarece acumulase datorii mari la plata taxelor si impozitelor. Verificarile au vizat toate operatiunile economice si contabile efectuate de firma Asiri International de la sfarsitul anului 2009 si pana la mijlocul anului acesta. In urma ilegalitatilor descoperite, inspectorii au concluzionat ca prin savarsirea unui numar impresionant de infractiuni de evaziune fiscala bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 73.623.831 de lei, adica peste 16,5 milioane de euro.
Cea mai mare parte a acestei datorii catre stat provine din neplata corecta a TVA unde s-a stabilit un prejudiciu de 39.946.760 de lei, adica de aproximativ 9 milioane de euro. Problemele sesizate de inspectorii Fiscului s-au referit la lipsa documentelor de evidenta contabila pentru justificarea modului in care s-au facut cheltuieli cu achizitia de materiale de constructii, lipsa unor documente care sa justifice cheltuieli facute cu efectuarea unor lucrari de constructii etc. De asemenea, verificarea celor de la Finante a scos la iveala nereguli si faptul ca Asiri International SRL a colectat TVA in urma unor operatiuni sub pretul pietei, fie ca a fost vorba de prestari de servicii sau vanzari de marfuri.
Cei de la Asiri nu au respectat legea nici in ceea ce priveste intocmirea facturilor fiscale, unde au fost evitate anumite operatiuni. O serie de bunuri au fost vandute pe baza de aviz, fara a se mai intocmi factura fiscala. Si in cazul impozitului pe profit au fost descoperite probleme, in primul rand fiind vorba de costuri sub pretul pietei si de venituri obtinute prin efectuarea de lucrari neinregistrate in contabilitate. Uluitor este si faptul ca in combinatiile sale, firma a atras si alte societati cum ar fi Alien Trust SRL si Romevi SRL din Bacau, care ar fi inregistrat tranzactii fictive cu Asiri International. „Aceste firme fac parte dintr-o schema in care realitatea este disimulata. Totul a fost conceput pentru ca cei implicati sa se sustraga de la plata taxelor si impozitelor. Am depus plangere penala impotriva administratorilor firmei”, au spus reprezentanti ai Directiei Regionale de Finante.
In ceea ce ii priveste pe asociatii firmei, acestia nu sunt la primele probleme cu legea, atat Gheorghe Asmarandei, cat si Gheorghe Irimia, fiind judecati de Tribunalul Neamt pentru initierea, constituirea de grup infractional organizat, aderare sau sprijinirea unui asemenea grup. Termenul de judecare a dosarului a fost fixat in data de 11 decembrie 2014.
Sume colosale si la Iasi
Asiri International Piatra Neamt a beneficiat in ultimii ani si de contracte banoase din partea autoritatilor iesene. Fie ca a fost vorba de un contract pentru refacerea unor drumuri in judet sau in municipiul Iasi si chiar o lucrare la Aeroportul International Iasi, de fiecare data situatia a ridicat semne serioase de intrebare. De exemplu, la Aeroportul International Iasi, Asiri Piatra Neamt s-a apucat de o lucrare abia la un an de cand i-a fost atribuit contractul. Este vorba de un contract de 7 miliarde lei vechi privind constructia unei noi parcari in perimetrul aeroportului. Investitia totala se ridica la sapte miliarde lei vechi si trebuia finalizata in cel mult doua luni de la semnarea contractului.
Licitatia a fost atribuita in luna decembrie 2012, insa proiectul a fost dus la bun sfarsit abia in decursul acestui an. Si asta nu este tot. Firma a fost bagata la inaintare si la proiectul reabilitarii Drumului Judetean 282 Iasi – Botosani, in colaborare cu Euroconstruct Group SRL Iasi. Aceasta din urma a fost insa scoasa din schema dupa ce nu a mai lucrat nimic, iar autoritatile au decis sa rezilieze contractul si sa refaca licitatia. In acest caz, valoarea contractului era de circa 40 milioane de lei. Asiri International s-a lipit la un contract de circa un 1 milion de lei si pentru refacerea pasarelei Bucium, procedura derulata prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Societatea a terminat cu intarziere lucrarea prin 2012 si, in plus, la un an de la acel moment a fost nevoita sa refaca tronsonul pentru ca asfaltul cedase. In plus, societatea a lucrat si la o serie de tronsoane de pe strazile Nicolae Iorga, Socola, aflate tot in administrarea CNADNR, unde, de asemenea, nu a respectat in intregime obligatiile contractuale. In plus, societatea a obtinut un contract in colaborare cu Iasicon SA pentru refacerea unor artere de langa cladirea Primariei Iasi. Proiectul prevedea decapari si schimbarea in totalitate a infrastructurii rutiere si pietonale atat pe strada Sfantul Sava, cat si pe strazile Costache Negri, Barboi, Armeana, Agatha Barsescu, Maestrul Ion Baciu, Matei Millo, dar si in parcarea de la Teatrul National si din spatele Palatului Roznovanu, valoarea totala a contractului fiind de peste patru milioane de lei. La putin timp dupa finalizarea proiectului, trotuarele au cedat, bordurile au sarit, iar asfaltul a inceput sa se crape.