Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași a fost stins! Toți cei 42 de copii de la Centrul de Plasament C.A Rosetti au fost izolați, doi angajați sunt în spital și alți cinci se află la domiciliu!
Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași a fost stins! Toți cei 42 de copii infectați cu coronavirus sunt monitorizați în două locații separate de restul beneficiarilor. Totodată, doi angajați sunt internați în spital și cinci sunt în autoizolare la domiciliu. Instituția și-a reluat activitatea
Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași a fost stins. Reprezentanții Centrului de Plasament C.A Rosetti din Iași au anunțat că au situația sub control. Toți cei 42 de copii infectați cu coronavirus au fost izolați în două locații puse la dispoziție de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, doi angajați din cei infectați se află încă în spital și alți cinci sunt izolați la domiciliu. Instituția și-a reluat activitatea și respectă în continuare cu rigurozitate toate măsurile de protecție împotriva răspândirii infecției cu COVID-19. În așteptare mai erau 22 de teste, iar rezultatele sunt, din fericire, negative.
Cei 42 de copii cu coronavirus de la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași sunt îngrijiți de un medic infecționist
Focarul de la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași a fost stins. Copiii infectați au fost izolați de restul beneficiarilor. Aceștia sunt monitorizați de către un medic infecționist. Se pare că starea lor este bună și că mulți sunt asimptomatici și cu forme ușoare ale infecției cu coronavirus.
„În ultimele zile, centrul a fost dezinfectat, iar personalul angajat poartă în continuare măști și mănuși de protecție și păstrează distanțarea și igiena spațiului. Personalul angajat care a fost desemnat să se ocupe de îngrijirea celor 42 de copii care au fost transferați în cele două locații pregătite de către DGASPC este echipat în permanență. Aceștia poartă combinezoane, mășți, viziere și mănuși”, au precizat reprezentanții DGASPC Iași.
La Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași, unde au fost infectați 42 de copii și 7 angajați, sunt îngrijiți copii orfani cu handicap neuro-psihic.
În total, în ultimele două săptămâni, DGASPC Iași a depistat 19 angajați și 55 de beneficiari cu coronavirus
Totul a pornit de la o angajată, bucătarul centrului, care a intrat în contact direct cu 5 copii, așa cum au prezentat inițial angajații instituției. Directorul DGASPC Iași, Florin Ion, spunea atunci că, în momentul în care a primit rezultatul testului PCR făcut de bucătar, a izolat cei 5 copii de restul beneficiarilor. Copiii au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Ulterior, 97 de copii și 77 de angajați au fost testați și, din numărul total, 42 de beneficiari și 7 angajați au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus.
Conform datelor obținute de către redactorii BZI, virusul ar fi fost adus în centru din comunitate. Beneficiarii nu au mai părăsit incinta instituției din luna martie, de la declanșarea stării de alertă. Angajații și beneficiarii se testează de două ori pe lună. Se pare că bucătarul Centrului de Plasament a fost prima persoană depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. La nivelul centrelor de sub egida DGASPC Iași sunt depistați pozitiv la infecția cu coronavirus 19 salariați și 55 beneficiari. Așa cum spun reprezentanții DGASPC Iași, toți sunt asimptomatici.
Al doilea focar din Iași ca număr de infectări cu COVID-19 a fost la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Peste 600 de persoane, angajați și pacienți, au fost testate
În luna mai, la Spitalul de Neurochirurgie au fost testate 600 de persoane, angajați și pacienți. Dintre acestea, 44 au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus. Focarul a pornit de la Secția Neurochirurgie II din cadrul unității medicale. Timp de mai bine de două săptămâni, activitatea medicală a fost înghețată. Se primeau doar urgențele, iar cadrele medicale au cerut să fie cazate în căminele studențești puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași.
„Multe cadre medicale nu au avut curajul de a merge acasă. Au stat în spital peste 30 de ore să aștepte rezultatul testelor. Le este frică să nu-și îmbolnăvească familiile, deși acest lucru este relativ. Testul se poate pozitiva ulterior”, spunea Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie.
Focarul s-a stins după ce zona de unde a a pornit a fost dezinfectată, au fost refăcute circuitele, iar personalul medical a fost reinstruit.