Cel mai lung zbor fără escală. Cât a durat călătoria
Cel mai lung zbor fără escală. Realizare senzaţională făcută de compania aeriană australiană Qantas. Aceasta a făcut un zbor fără escală de la Londra până la Sydney. Este vorba despre o distanță de peste 16.000 de kilometri parcursă în 19 ore şi 19 minute!
Înainte de asta, oamenii de ştiinţă au adunat date despre felul în care se comportă organismul uman. Acum, Richard Quest, de la CNN, a fost printre puţinii jurnalişti care au avut privilegiul să fie la bord.
Cel mai lung zbor fără escală. 50 de pasageri la bord
Un imens Boeing 787 Dreamliner, cu nu mai mult de 50 de oameni la bord, a decolat de la Londra pentru acest zbor istoric.
”Primul nostru răsărit de soare. Este un eveniment de aviaţie foarte rar ca în timpul unei singure curse aeriene să vezi două răsărituri de soare, în două zile diferite. Chiar şi directorul general al companiei Qantas a ţinut să imortalizeze momentul”.
Acest zbor ar fi coşmarul pentru orice director general de companie aeriană: rânduri şi rânduri de scaune goale. Dar, chiar aşa trebuie să fie! A fost o cursă specială dedicată cercetării: ”Monitorizăm parametrii importanţi în privinţa somnului, la momente diferite. Exerciţiile fizice sunt importante. Din fericire e loc destul, pentru că avionul este aproape gol.”
Ce se întâmplă în creierul unui pilot pe durata unui zbor atât de lung? Compania Qantas are nevoie de piloţi care să rămână în serviciu până la 24 de ore. Şi trebuie să convingă autorităţile de reglementare să permită astfel de curse aeriene maraton.
Meniu special pentru pasageri
Meniul a fost stabilit astfel încât să susţină ciclurile de somn şi de activitate pe timpul zborului. Felurile de mâncare conţin proteine de calitate, care favorizează producerea de serotonină şi melatonină în organism.
La jumătatea timpul de zbor, deasupra Chinei, unii dorm, alţii nu.
Directorul Qantas a explicat de ce au fost alocaţi atâţia bani şi atâtea eforturi pentru un astfel de zbor de cercetare: ”Nu poţi face astfel de studii în cursul unui zbor regulat. Piloţii trebuie să poarte echipamente de monitorizare. Trebuie să li se testeze periodic nivelul de fier din urina….”
Vine şi momentul aterizării, la Sydney. La sosire, cei care au făcut istorie sunt primiţi cu aplauze: ”Am efectuat cel mai lung zbor cu avionul, în materie de timp, adică 19 ore şi 19 minute, dar şi că distanţa parcursă. Ei bine, a fost un zbor de mai bine de 16.000 de kilometri.”