Cel mai gustos storceag, rețetă. Cum să prepari o supă tradițională cu pește
Storceag este o rețetă de supă tradițională românească ce face parte din cultura gastronomică a zonei de sud și sud-est a țării. Acesta este un preparat care aduce un omagiu tradițiilor culinare din Delta Dunării, fiind apreciat de mulți pentru gustul său autentic. Pregătit cu pește proaspăt, legume și un mix de condimente, este ideal pentru mesele de familie sau pentru ocazii speciale.
Această supă este ușor de preparat, dar cu un gust intens datorită ingredientelor sale, și este o rețetă sănătoasă, datorită combinației de pește și legume. Pe lângă gustul savuros, storceagul este și o mâncare ce aduce laolaltă mai multe elemente tradiționale din bucătăria românească6+.
Storceag, rețetă tradițională
Pentru storceag, rețetă tradițională, ai nevoie de 1 kilogram de pește, de preferat somn, crap sau caras, 2 morcovi, 2 cepe, 2 ardei grași, 2 roșii, 1 țelină mică și 1 litru de apă. Pentru gust trebuie să adaugi 1 legătură de mărar și 1 legătură de leuștean, 1 lingură de oțet, 2 linguri de ulei de floarea soarelui și sare și piper după gust. Înainte de toate, curăță și taie peștele în bucăți mari, apoi pune-l într-o oală mare cu apă rece și lasă-l să fiarbă la foc mic. După ce începe să fiarbă, adună spuma formată și continuă până când peștele este gătit. Ulterior, într-o tigaie, încălzește uleiul și adaugă ceapa și morcovul tocate mărunt și călește-le până devin moi, apoi adaugă ardeiul și țelina tăiate cubulețe și călește-le câteva minute.
Mai departe, pune roșiile tăiate și lasă-le să fiarbă până se înmoaie. După aceea, adaugă amestecul de legume în oala cu pește, apă, sare și piper și lasă să fiarbă la foc mic. După ce toate ingredientele sunt fierte, adaugă mărarul și leușteanul proaspăt tocate. La final, adaugă oțetul pentru a da aciditate supei, gustă și ajustează de sare și piper, după preferințe. Servește storceagul fierbinte, cu pâine proaspătă sau mămăliguță. Poți adăuga smântână pentru un gust mai cremos, dar nu este obligatoriu. Această supă poate fi preparată în mai multe variante, unele adăugând și un strop de vin alb sau condimente suplimentare, dar aceasta este rețeta tradițională care captează esența mâncării din Delta Dunării și din alte zone ale României. Pentru un desert autentic românesc poți încerca prăjitura Tosca.
Cum să prepari saramură de pește
Dacă îți place peștele gătit în stil tradițional, o altă rețetă deosebită pe care trebuie să o încerci este saramura de pește. Aceasta este un preparat simplu, dar cu un gust intens care pune în valoare aroma cărnii și a ierburilor aromatice. Pentru saramură ai nevoie de 1 kilogram de pește, de obicei, crap, caras sau somn, 1 litru de apă, 2 roșii și 2 ardei iuți. Pentru a da savoare rețetei, trebuie să adaugi 2 linguri de sare, 3 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 legătură de mărar, 3 căței de usturoi și, opțional, 1 litru de vin alb.
Pentru început, curăță și taie peștele în bucăți mai mari, apoi pune-l într-o oală cu apă și adaugă sare. Lasă-l să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie, iar în paralel, într-o tigaie, încălzește uleiul și adaugă roșiile tăiate cubulețe, usturoiul tocat și ardeii iuți, adaugă și mărarul și lasă totul să se călească pentru câteva minute. Toarnă amestecul de legume în oala cu pește și mai lasă să fiarbă timp de 10-15 minute. Adaugă vin alb, dacă dorești un gust mai complex, și lasă să se gătească pentru câteva minute în plus. Servește saramura de pește fierbinte, cu mămăliguță proaspăt făcută sau pâine de casă și afinată.
Ambele rețete pe bază de pește sunt preparate tradiționale românești cu o savoare autentică. Deși sunt simple, dar pline de savoare, sunt ideale pentru a te bucura de carne într-un mod mult mai sănătos. Indiferent dacă alegi o rețetă de storceag sau de saramură, ambele îți vor aduce un gust de neuitat.