Cel mai căutat interlop din Iași, Vasile Rodideal, a scăpat de una dintre condamnările primite! Judecătorii ieșeni au constatat că infracțiunile s-au prescris deja

de: Ciprian Nedelcu
04:00, 26 mai 2020

Magistrații au dispus recent ștergerea unei pedepse din cazierul unuia dintre cei mai căutați membri ai lumii interlope din Iași, Vasile Rodideal. Judecătorii ieșeni au dat publicității și motivarea deciziei prin care Rodideal a scăpat de o pedeapsă

Unul dintre cei mai căutați membri ai lumii interlope din Iași, Vasile Rodideal, a scăpat de o parte din pedeapsa primită. Culmea, acest lucru s-a întâmplat chiar la cererea judecătorilor ieșeni! Astfel, o cerere a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Iași. Magistrații din cadrul Biroului Executări Penale au cerut instanței să constate că cel mai căutat infractor din Iași a scăpat de una dintre pedepsele primite. Magistrații au precizat că, potrivit procedurilor, au formulat o contestație la executare pe numele lui Vasile Rodideal.

„Instanța admite contestația la executare formulată de judecătorul delegat cu executarea la Compartimentul Executări Penale din cadrul Curții de Apel Iași. Constată intervenită prescripția executării pedepsei de trei ani și șase luni de închisoare aplicată condamnatului Rodideal Vasile, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Retrage mandatul de executare a pedepsei închisorii din data de 5 aprilie 2011, emis în baza sentinței penale pronunțată de Curtea de Apel Iași. Cheltuielile judiciare efectuate pentru soluționarea sesizării rămân în sarcina statului”, au precizat magistrații ieșeni.

Judecătorii au constatat că, în aprilie 2011, basarabeanul în vârstă de 58 de ani a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de pușcărie. În urma pedepsei, pe numele său a fost emis un mandat de executare.

„Mandatul nu a fost pus în aplicare, deoarece condamnatul se sustrage executării pedepsei. Acesta a fost dat în urmărire națională pe data de 22 decembrie 2009, în baza unei dispoziții a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR)”, a precizat magistratul din cadrul Biroului Executări Penale, de la Curtea de Apel Iași.

Vasile Rodideal ar fi ajuns în Rusia

În plus, în cadrul solicitării, judecătorii au notat că s-a aflat ruta pe care Vasile Rodideal a reușit să dispară.

„În urma activității informativ-operative, s-a stabilit că persoana urmărită ar fi părăsit teritoriul național al României și, mai apoi, Republica Moldova, în cursul anului 2010, cu destinația Rusia. Deși au fost efectuate demersurile legale (mandat european de arestare, pe 10 iunie 2011, și mandat de urmărire internațională, din 10 octombrie 2012), nu s-a reușit încarcerarea condamnatului”, au menționat judecătorii ieșeni.

Magistrații au mai susținut că, potrivit legislației, pedeapsa primită de Vasile Rodideal în 2011 s-a prescris.

„Termenul de prescripție a executării pedepsei este de cinci ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani”, au mai spus magistrații.

Conform acestora, de la condamnarea definitivă a basarabeanului au trecut opt ani și șase luni, adică exact termenul de prescripție. Potrivit legii, Biroul Executări Penale trebuie să conteste executarea în condițiile date.
Poliția Română a arătat că Vasile Rodideal, cu dublă cetățenie, româno-moldoveană, este unul dintre cei mai căutați infractori, după ce a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 18 ani de pușcărie.
Totuși, judecătorii Curții de Apel Iași au arătat și cum au ajuns la decizia de a șterge pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare.

„Condamnatul nu a fost niciodată identificat pe teritoriul vreunui stat membru UE pentru a putea fi solicitată executarea mandatului european de arestare, acest mandat nefiind transmis spre executare vreunei autorități străine competente să îl primească sau să îl execute. Pe 10 octombrie 2012, Curtea de Apel Iași a emis și mandatul de urmărire internațională în vederea extrădării, urmare a informațiilor deținute de IPJ Iași, potrivit cărora condamnatul se afla la Moscova. După 18 februarie 2013 nu a mai fost primit vreun răspuns cu privire la punerea în executare a acestor mandate.

Periodic, au fost făcute demersuri pentru verificarea stadiului executării mandatelor, însă toate răspunsurile primite de la organele abilitate au fost în sensul că persoana condamnată nu a fost localizată. Potrivit dispozițiilor art. 162, alin. 1, lit. b din Codul penal, termenul de prescripție a executării pedepsei pentru persoana fizică este de cinci ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată. În speță, termenul de prescripție a executării pedepsei de trei ani și șase luni de închisoare la care a fost condamnat Rodideal Vasile este de opt ani și șase luni. Prin urmare, termenul de prescripție s-a împlinit la data de 4 octombrie 2019”, au spus judecătorii.

De ce a fost condamnat Vasile Rodideal, cel mai căutat interlop din Iași

Anchetatorii au afirmat că, în cursul anului 2005, Rodideal ar fi pus la cale, împreună cu un „locotenent”, planul de asasinare a afaceristului Francisc Tiberiu Cristodorescu. Cei doi ar fi decis că cel mai bun mod de a-l „aranja” pe Cristodorescu ar fi aruncarea în aer a autoturismului ieșeanului.

„Cei doi le-au cerut unor parteneri din Republica Moldova să le facă rost de un dispozitiv exploziv comandat de la distanță prin telecomandă. Partenerii lui Rodideal au venit în Iași, au supravegheat autoturismul lui Cristodorescu și au făcut planuri pentru a-l ucide cu ajutorul substanțelor explozibile. Aceștia au renunțat la planul de aruncare în aer a mașinii prin explozibil deoarece în zonă au observat mai multe patrule de Poliție și nu se puteau expune”, au afirmat procurorii.

Potrivit acestora, renunțând la ideea cu explozibilul, Rodideal le-ar fi cerut partenerilor basarabeni să-i facă rost de câteva cartușe și o armă pentru a-l ucide pe Cristodorescu. „Locotenentul” său, Dumitru Chetreanu, ar fi făcut rost de 48 de cartușe, pe care le-ar fi îngropat în spatele locuinței sale din municipiul Iași.
Procurorii au organizat un flagrant de prindere a celor doi. Potrivit anchetatorilor, motivul acestei răzbunări era o afacere eșuată dintre Cristodorescu și Rodideal. După desfășurarea procesului, atât Rodideal, cât și „locotenentul” său au dispărut. Acesta din urmă a fost descoperit în Franța și adus în România.