Cel mai bun pădurar din Iași, desemnat printr-un concurs organizat de Direcția Silvică. Laurențiu Mihăilescu va reprezenta instituția la etapa națională din Sibiu
Cel mai bun pădurar din Iași a fost desemnat printr-un concurs organizat de Direcția Silvică pe 1 septembrie 2022. Mihăilescu Laurențiu, pădurar cu experiență, a câștigat de 5 ori concursul organizat la Iași și s-a calificat în etapa națională
Cel mai bun pădurar din Iași este Laurențiu Mihăilescu. Ieșeanul a obținut locul întâi la concursul „Cel mai bun pădurar”, organizat de Direcția Silvică Iași, pe data de 1 septembrie 2022, la Ocolul Silvic Podu Iloaiei. Pădurarii de la cele 8 ocoale silvice ale Direcției Silvice au trecut prin probe diverse și complexe pentru câștigarea titlului de „cel mai bun pădurar”.
Concurenții au avut de parcurs 5 probe, respectiv un test grilă de verificare a cunoștințelor teoretice specifice activităților desfăşurate, recunoașterea speciilor din flora forestieră după lujeri, rondele de lemn și semințe forestiere, a speciilor de vânat, a urmelor lăsate în pădure de către urs, căprioară sau alte animale sălbatice, dar și a dăunătorilor pădurii sau utilizarea dendrometrului la măsurarea înălţimii arborilor.
Cel mai bun pădurar din Iași va reprezenta județul la nivel național
De asemenea, una dintre probele derulate în cadrul concursului este evaluarea trofeului vânat și cubarea şi sortarea lemnului. „Laurențiu Mihăilescu, de la Ocolul Silvic Dobrovăț, a fost ocupantul locului I, dovedind încă o dată calități profesionale deosebite, și este pădurarul care va reprezenta Direcția Silvică la etapa națională, la Sibiu, în luna octombrie 2022. Locul II a fost ocupat de către Hopincă Daniel – Ocolul Silvic Iași, iar locul III a fost ocupat de către Hrihoret Gheorghiță – Ocolul Silvic Podu Iloaiei”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
În funcție de punctele adunate de concurenți la fiecare probă s-au stabilit și câștigătorii. Pădurarii care au participat la concurs au experiență în domeniu. În ceea ce privește ursul din Dobrovăț, specialiștii susțin că populația ar trebui să fie atentă, deoarece acesta este în pădurile din Iași de peste 3 luni și, atâta timp cât are hrană, apă și nu este deranjat, nu se apropie de zona locuită. Prima apariție a ursului a fost semnalată în luna iunie 2022.
Laurențiu Mihăilescu: „M-am făcut pădurar pentru că m-a influențat un coleg”
Laurențiu Mihăilescu, pădurar cu vechime, în vârstă de 48 de ani, este câștigătorul locului I pentru a 5-a oară.
„Eu sunt pădurar din 1997. Am mai câștigat de câteva ori concursul la faza asta. Cam în fiecare an particip, iar de vreo 5 ori am reprezentat Direcția (n.r. – Direcția Silvică) la faza pe țară. Concurența este destul de mare la nivel național. Punctajul face diferența și e vorba de detalii. Anul acesta și anul trecut am câștigat concursul organizat la Iași. Am colegi foarte bine pregătiți. M-am făcut pădurar pentru că m-a influențat un coleg. Înainte de a merge la liceu a zis că se face brigadier silvic. El avea rude în domeniu. Atunci am zis că mă fac și eu brigadier silvic. Faptul că am câștigat acest concurs e o recunoaștere a pregătirii profesionale, dar vine la pachet și cu o responsabilitate, pentru că trebuie să reprezint cu onoare instituția la nivelul țării”, susține Laurențiu Mihăilescu, pădurar la Ocolul Silvic Dobrovăț.
Silvicultorii din Iași vor avea uniforme noi.