Cel mai bun aluat de cozonac după rețeta veche a bunicii. Secretele unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și aromați

de: BZI.ro
11:58, 28 mart. 2022

Deliciosul cozonac este nelipsit de la masa de Paști însă este extrem de important să știm cum facem un aluat de cozonac după rețeta veche a bunicii. Gospodinele țin cont de câteva trucuri pentru a face un aluat fraged cu care vor pregăti cei mai buni cozonaci de casă.

Gustul cozonacului de odinioară poate fi readus la masă dacă avem în vedere rețeta tradițională de preparare a unui aluat de cozonac. Iată secretele unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și aromați.

Cum să pregătești cel mai bun aluat de cozonac după rețeta bunicii

Când vine vorba de gustosul cozonac, gospodinele se întrec în tot felul de rețete rafinate și spectaculoase. Unele doamne optează pentru un cozonac pufos ca la bunica în timp ce altele preferă să pregătească pentru masa de Paști un delicios cozonac fără frământare.

Pentru a-i impresiona pe cei de la masă, putem pregăti și un cozonac îmbătat sau o gustoasă prăjitură cu aluat răzuit, pe placul celor mici. Ideal la masa de Paști este și cozonacul opărit, care își menține prospețimea mai mult timp.

Când vine vorba de aluatul de cozonac, acesta poate fi făcut foarte rapid acasă după rețeta veche a bunicii. Fie pregătim un aluat fraged cu untură, fie unul frământat cu borș, la final vom obține cel mai bun cozonac de casă.

Pentru aluatul de cozonac, bunica ținea cont de câteva reguli. De aceea, tot mai multe gospodine preferă să facă aluatul după rețeta de odinioară pentru a obține cei mai buni cozonaci, pufoși și aromați.

Există câteva trucuri care ne ajută să facem un aluat perfect. De exemplu, vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie călduț. Acesta se clătește cu apă fierbinte, apoi se șterge foarte bine și se adaugă în el ingredientele pentru aluatul de cozonac.

De asemenea, pentru o culoare galbenă a aluatului se folosesc doar ouă de găină. Când se pregătește maiaua din drojdie, laptele trebuie să fie călduț. Un alt truc important este acela că făina trebuie cernută foarte bine înainte de a o folosi la preparatea aluatului fraged.

Un alt secret al bunicii este acela că aluatul nu trebuie frământat ore întregi. Acesta se frământă până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini, apoi se lasă la dospit într-un loc călduros.

Toate aceste trucuri din rețeta tradițională a bunicii ne vor ajuta să pregătim acasă cel mai bun aluat de cozonac.

Rețeta unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și gustoși

Pentru a pregăti acasă cei mai buni cozonaci ca în vremea bunicii, trebuie să știm cum să facem un aluat fraged de cozonac. Dacă ținem cont de câteva trucuri simple, vom obține la final cozonaci de casă gustoși, aromați și pufoși.

Aluatul de cozonac se face foarte ușor acasă și avem nevoie de 500 g de făină de calitate, 100 ml de lapte de vacă, 25 g de drojdie proaspătă, 70 g de zahăr, 2 ouă, 70 g de unt, esență de vanilie, sare, 2 linguri de ulei de floarea soarelui și coajă rasă de lămâie sau portocală.

Mai întâi se pune drojdia într-o cană și se dizolvă în puțin lapte călduț. Într-un vas mare se pune făina și se adaugă drojdia.

Într-un bol se bat bine gălbenușurile de ou împreună cu zahărul și laptele. Se pune o linguriță de esență de vanilie și coaja rasă de lămâie sau de portocală și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune în vasul cu făină și drojdie, se adaugă puțină sare și se amestecă.

Ulterior, se adaugă untul la temperatura camerei și 2 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi se amestecă toate ingredinetele și se începe frământarea aluatului.

Când aluatul de cozonac devine elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit timp de o oră într-un loc călduros. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți și se începe pregătirea lui pentru cozonacii pufoși și delicioși.

Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta veche a bunicii, vom face acasă cel mai bun aluat de cozonac. Astfel, ne vom bucura la final de gustul unor cozonaci aromați, pufoși și gustoși, iar aromele inedite ne vor aminti de vremea copilăriei și de bucatele tradiționale de odinioară.