Cel mai bătrân copac din România. Turiști din toate colțurile lumii vin să îl vadă

de: Mirela Todosi
09:20, 03 oct. 2024

Mulți vor să afle care este cel mai bătrân copac din România. Un stejar din țară are peste 600 de ani și este un punct de atracție pentru cetățeni. Turiști din toate colțurile lumii vin să îl vadă.

Cel mai bătrân copac din România

Un stejar deține titlul de cel mai bătrân copac din România. Acesta este cunoscut cu numele de „stejarul lui Avram Iancu” și se află în parcul central al orașului Blaj. Se spune că stejarul a fost  martorul discuţiilor despre marile probleme naţionale cu care se confruntau românii din Transilvania, purtate între Avram Iancu şi prieteni de-ai săi.

Tot sub bogata coroană a stejarului a definitivat planurile orașului în primăvara anului 1737 și episcopul greco-catolic Inocenţiu Micu Klein, întemeietorul de suflet al orașului Blaj.

Stejarul de 600 de ani este un adevărat monument al naturii și atrage în fecare an sute de turiști români, dar și străini. Cel mai bătrân copac din țară se află în Parcul lui Avram Iancu din Blaj, parc situat lângă Castelul Arhiepiscopal al Bisericii Greco-Catolice.

De lângă falnicul stejar se poate vedea și măreața Catedrala Greco-Catolică Sfânta Treime. „Stejarul lui Avram Iancu” deține titlul de cel mai bătrân copac din România, fiind un monument al naturii.

Un sat din România a fost inclus în Patrimoniul UNESCO

Pe lângă monumentele naturii precum stejarul din Blaj care are 600 de ani și deține titlul de cel mai bătrân copac din România, există și sate monument, care sunt incluse în Patrimoniul UNESCO. Este și cazul satului Biertan.

Satul se află în Sibiu și este înconjurat de dealuri și peisaje de basm. Zona este încărcată de istorie, iar arhitectura caselor este unică. Turiștii care ajung în satul Biertan pot vedea cetatea fortificată, Turnul Primăriei, biserica din Biertan și Bastionul Închisorii. Legenda locului este una fermecătoare. Se spune că în Bastionul Închisorii erau închise persoanele care aveau de gând să divorțeze. Cei doi soți erau obligați să stea timp de o săptămână acolo, având doar un pat, o farfurie, o lingură și o furculiță. Astfel, se dorea împăcarea celor doi soți și împiedicarea divorțului.

Turiștii români, dar și cei străini sunt fascinați de Sibiu și de împrejurimile sale. O statistică recentă arată că peste jumătate de milion de turiști din toată lumea au ajuns în Sibiu anul trecut. De asemenea, satul Biertan a primit titlul de ,,satul de poveste.”

„Biertan merită să fie satul anului pentru că are o recunoştinţă ca Sit Rural UNESCO. Recent am semnat şi un proiect foarte mare în care reabilităm tot centrul istoric al Biertanului pentru a avea o infrastructură mult mai bună atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.”, a declarat Stelian Burduhos, consilier turism local Biertan.

O altă atracție turistică din România este ,,Drumul binelui”. Acesta a fost inclus recent în Patrimoniul UNESCO, iar pentru a atrage turiști în zonă a fost demarat și un proiect pentru ca persoanele să poată călători virtual pe acest drum de poveste. Este vorba despre drumul care duce către bisericile din Maramureș. Drumurile nu sunt asfaltate, însă pot fi străbătute ușor la pas sau cu mașina până la un punct. Traseul străbate păduri spectaculoase în care se ascund biserici de lemn cu o mare valoare istorică.

Când vine vorba de monumentele naturii, titlul de cel mai bătrân copac din România îl deține unn stejar care are 600 de ani. Copacul se află într-un parc celebru din Blaj.