Cei mai inteligenți ieșeni care fac cinste României peste graniță. Un grup de 17 cercetători din Iași se află pe lista geniilor lumii – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 27 oct. 2021

Moment important pentru un grup de 11 profesori universitari din orașul Iași! Aceștia au fost incluși într-o listă care uimește înteaga zonă academică națională. Criteriile care au stat la baza selecției acestora sunt speciale. Concret, pentru al doilea an, în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume, pentru 2020, doar 132 de oameni de știință sunt din România, din toate domeniile de activitate. Clasamentul are girul prestigioasei Universități Stanford, din Statele Unite ale Americii, fiind denumit „Stanford University’s Top 2% of Scientists Worldwide”

Iașul este reprezentat, pentru al doilea an consecutiv, în topul 2 la sută al celor mai performanți cercetători. Astfel, pentru anul 2020, doar 132 de oameni de știință sunt din România, din toate domeniile de activitate, au fost incluși aici. Dintre aceștia, 17 sunt ieșeni (11 sunt profesori universitari, iar ceilalți – din institute de cercetare din oraș). Detalii suplimentare se pot obține accesând lucrarea publicată de către John P.A. Ioannidis în 2021 și intitulată „August 2021 data-update for «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators»”, Mendeley Data, V3. Această bază de date a fost creată pe data de 19 octombrie 2021, pentru a furniza o analiză actualizată pentru cei interesați.

Clasamentul are girul prestigioasei Universități Stanford, din Statele Unite ale Americii

Concret, Iașul este reprezentat în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume, pentru anul 2020, clasament care are girul prestigioasei Universități Stanford, din Statele Unite ale Americii (SUA), fiind denumit „Stanford University’s Top 2% of Scientists Worldwide”.
Acest top cuprinde peste 500.000 de cercetători din toate domeniile de activitate, grupate pe 22 de domenii științifice și 176 de subdomenii. Cercetătorii sunt ierarhizați după indicatorii-standard de citări.

Oamenii de știință și cercetătorii sunt ierarhizați după indicatorii-standard

Astfel, oamenii de știință și cercetătorii sunt ierarhizați după: citările în baza de date Scopus, rezultatele științifice, indicele Hirsch, număr de co-autori, precum și alți indicatori compuși.

„Indicatorii compuși, calculați matematic, sunt indicatorii întregii cariere științifice a fiecărui cercetător. Autorii acestui clasament au folosit informațiile înregistrate în baza de date Scopus pentru anul 2020, datele fiind extrase în luna august 2021”, arată prof. univ. dr. habil. ing. Alina Adriana Minea, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi”, din Iași.

Pe de altă parte, aceasta a adăugat:

„Sunt onorată că numele meu apare listat în acest clasament, alături de nume importante în domeniul ingineriei la nivel internațional. Nu pot spune că acest fapt mi se datorează exclusiv mie, ci este rezultatul formării mele ca profesor și cercetător în cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, precum și echipei alcătuite din colegi și studenți doctoranzi. Apariția colegilor ieșeni, de la celelalte universităț și institute de cercetare, în acest clasament este dovada clară a prezenței Iașului pe scena cercetării internaționale, ceea ce mă bucură foarte mult, dar nu mă surprinde”.

Cei 11 profesori universitari din Iași provin de la Universitățile de Medicină și Farmacie, „Cuza” și TUIASI

Topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume cuprinde o listă de 132 de oameni de știință cu afiliere în România, din toate domeniile de activitate, dintre care 17 sunt ieșeni, 11 dintre aceștia provenind de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), TUIASI și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”. Ieșenii din selectul top girat de Elsevier și Universitatea Stanford din Statele Unite sunt: prof. univ. dr. acad. Viorel Barbu (Matematică), fost rector al UAIC, fost vicepreședinte al Academiei Române, actual președinte al Academiei Române – filiala Iași, respectiv fost coordonator al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Nu știam acest lucru! Eu niciodată nu am urmărit asta, dar e o mare bucurie să aflu că am fost inclus într-un asemenea clasament internațional. În România este o piață restrânsă a cercetării, iar, pentru cercetător, este foarte important ca lucrările sale, munca lui să ajungă la publicul avizat, să fie folosite și urmate. De asemenea, ceea ce este foarte important pentru un cercetător e vizibilitatea internațională și ca ceea ce a făcut și face să fie apreciat de colegii din străinătate. Când cineva se uită în lucrarile tale și te urmează reprezintă o mare satisfacție”, a declarat academicianul prof. univ. dr. Viorel Barbu, fostul rector al Universității „Cuza” și actualul președinte al Academiei Române – filiala Iași.

Universitatea „Cuza” este prezentă în clasament cu 5 profesori

Defalcat, Universitatea „Cuza” este prezentă în ierarhie cu 5 profesori. Printre aceștia se află și regretatul prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu (Facultatea de Geografie și Geologie). De precizat este că acesta a fost (a murit în anul 2018) unul dintre cei mai buni specialiști, atât din țară, cât și la nivel internațional, pe segmentul Hidrologiei, al Reconstrucției Ecologice a Ținuturilor Umede, dar și pe Geomorfologie. Cu un CV impresionant, acesta a participat la expediții științifice în: Oceanul Atlantic, sectorul sudic al Lacului Baikal, Țara de Foc, Canalul Beagle, Capul Horn, Strâmtoarea Magellan, în Laponia, Labrador, India – Nepal, în marile deșerturi ale Australiei, Pampasul Argentinian și Delta Paranei – America de Sud, Alaska sau Deșertul Sahara. De asemenea, el a inițiat primele cercetări sistematice asupra Deltei Dunării și litoralului românesc al Mării Negre, în cadrul Academiei Române Iași.

„Un punct al călătoriilor mele științifice este legat de altiplano, ceea ce reprezintă o suprafață plană, situată între unități montane înalte, aflate la mare altitudine în Munții Anzi, de obicei la peste 4.000 de metri. Poate exploatarea resurselor subsolice, mai ales a gazului natural, ar putea demara un program eficient de punere în valoare, pentru viitor, a acestor extraordinare peisaje de mare altitudine din cordiliera andină. Atracția reprezentată de câmpurile intramontane din Argentina, Peru, Bolivia, Columbia și Chile stârnește un interes din ce în ce mai mare”, reliefa, în trecut, pentru reporterii cotidianului „BZI”, prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu.

Lista completă a universitarilor din Iași în selectul top internațional al cercetătorilor și oamenilor de știință

Pe de altă parte, de la UAIC, în top se află universitarii: Dana Ortansa Dorohoi (Facultatea de Fizică), Stan Chiriță (Facultatea de Matematică) și Liliana Mitoșeriu (Facultatea de Fizică).

„Am fost bucuroasă când am devenit stat membru al Uniunii Europene, dar mereu am avut în minte faptul că și noi, românii, putem realiza ceva la cel mai înalt nivel al performanțelor științifice și al cercetării. Faptul că am reușit, și asta într-o competiție cu alte țări mult mai puternice și care acordă o finanțare mult mai mare decât a noastră pentru cei ce contribuie la dezvoltarea tehnologică, este un lucru incredibil”, scotea în prim-plan, tot într-un interviu pentru „BZI”, profesorul și cercetătorul Liliana Mitoșeriu.

Mai departe, Universitatea Tehnică din Iași este prezentă în clasament cu 4 profesori: prof. univ. dr. habil. ing. Alina Adriana Minea, prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, director al Școlii Doctorale a Universității (CSD), prof. univ. dr. ing Corina Fetecău și prof. univ. dr. ing. Horia-Nicolai Teodorescu, membru titular al Academiei Române. Universitatea de Medicină și Farmacie este reprezentată de prof. univ. dr. Adrian Covic, Facultatea de Medicină, șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași și președintele ales al Societății Române de Nefrologie, respectiv conf. univ. dr. Sabina Antonela Antoniu. Cadrul didactic Sabina Antoniu este medic primar pneumolog în cadrul secției I Pneumologie de la Spitalul de Pneuomoftiziologie Iași din anul 2010.

În afară de activitatea medicală din clinică, medicul Sabina Antoniu desfășoară activități de cercetare clinică în BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), fiind implicată în diferite proiecte de cercetare. Conf. dr. Sabina Antonela Antoniu este de asemenea interesată de ameliorarea comunicării cu pacientul, în special în contextul bolilor grave.