Cei mai înalți munți din România. Cum îi poți cuceri

de: Nastasa Daniel
15:40, 29 apr. 2024

Ești curios care sunt cei mai înalți munți din România? Țara noastră se află în centrul geografic al Europei și 31% din întreaga suprafață a țării este ocupată de munți cu altitudini între 800 și 2.543 de metri. Un procent de 36% este ocupat de dealuri, iar restul, de 33%, de câmpii.

Care sunt cei mai înalți munți din România

Relieful României este axat pe arcul Munților Carpați. În centrul teritoriului este Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile muntoase ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Munții Apuseni sau Carpații Occidentali. Carpații Românești sunt munți cu atitudine mijlocie și prezintă un număr mare de depresiuni intracarpatice.

Carpații reprezintă sistemul nord-estic montan alpin, care începe din Bazinul Vienei și ține până în Valea Timocului, pe o lungime de aproximativ 1.500 km (cel mai lung lanț montan din Europa) și se întinde pe o suprafață de 170.000 km². Pe teritoriul României au o lungime de 910 km. Munții Carpați, care se ridică până la peste 2.500 m, domină relieful României, altitudinea maximă de 2.544 m fiind în vârful Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraș.

Cel mai înalt vârf din Romania, Moldoveanu este cunoscut și sub numele de Acoperișul României. Măsoară 2544 metri altitudine și atrage toți pasionații de trasee montane și cățărări. Dacă practici aceste sporturi și activități, Moldoveanu este acel vârf pe care trebuie neapărat sa îl cucerești măcar o dată în viață. Cel mai popular traseu, dar și cel mai dificil începe de la Bâlea Lac (Bâlea Lac – Șaua Capra – Portița Arpașului – La trei pași de moarte – Șaua Vârtopului – Arpașul Mare – Iezerul Podul Giurgiului – Șaua Podragului – Șaua Ucei Mari – Șaua Orzanelor – Vârful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu) și durează 9 ore doar dus.

Vârful Omu (2514 metri altitudine) este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi, cunoscuți pentru complexitatea structurală, abrupturi semnificative și priveliști inedite. Dificultatea traseului până la Vârful Omu este medie și se străbate în aproximativ 5 ore doar dus (Hotel Pestera – Refugiul Batrana – Varful Omu). De asemenea, poate cel mai popular traseu spre Vârful Omu începe de la Piatra Arsa: Cabana Piatra Arsa – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor – Vârful Omu cu întoarcerea Cabana Omu – Cabana Babele – Cabana Piatra Arsa. Pe traseul pe care îl parcurgi spre Vârful Omu, te poți bucura de cele mai importante atracții turistice din Munții Bucegi: Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, Sfinxul si Babele.

Carpații se împart în trei grupe

Carpații Orientali, care se află între granița de nord și Valea Prahovei și reprezintă 52,2% din întreaga arie carpatică. Pe latura vestică a Carpaților Orientali se întinde cel mai mare lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș, Gutâi, Țibleș, Călimani, Gurghiu, Harghita, Bodoc etc. Altitudinea maximă este de 2.303 m, iar între văile Oituz și Prahova, Carpații Orientali își schimbă direcția și formează Carpații de Curbură.

Altitudinea maximă este de 2.303 m, iar între văile Oituz și Prahova, Carpații Orientali își schimbă direcția și formează Carpații de Curbură. Carpații Meridionali sunt cuprinși între Valea Prahovei și culoarul Timiș-Cerna. Se întind pe aproximativ 21% din spațiul montan românesc și în această grupă se întâlnesc cei mai înalți munți din România.

Există 11 cei mai înalți munți din România, cu vârfuri care au altitudini de peste 2.500 de metri. Carpații Occidentali se întind între Defileul Dunării, la sud și Someș, la nord. Rocile dure explică masivitatea reliefului, care este marcat prin peșteri și forme carstice minore. Au existat faze de înălțare combinate cu lungi perioade de liniște tectonică, ceea ce a dus la formarea suprafețelor de nivelare. În Munții Apuseni, altitudinea maximă este de 1.849 de metri.