Cei doi bărbați care au incendiat Coranul în public și-au primit sentința! Iată ce au hotărât judecătorii

de: Carmen Ciobanu
22:00, 28 aug. 2024

Procurorii suedezi au anunțat miercuri, 28 august, că vor pune sub acuzare doi bărbați pentru incendierea Coranului, după ce aceștia au fost implicați în mai multe incidente similare anul trecut, care au provocat indignare în lumea musulmană, potrivit Reuters.

Cei doi bărbați sunt acuzați de „incitare împotriva unui grup etnic sau național” pentru patru incidente în care au ars Coranul în fața unei moschei și în alte locații, a precizat parchetul suedez într-un comunicat.

În urma acestor incidente, serviciul de informații din Slovacia a ridicat nivelul de alertă teroristă, iar Danemarca, unde au avut loc de asemenea incendieri ale Coranului în public, a schimbat legislația pentru a interzice astfel de fapte.

Referitor la cazurile din Suedia, procuroarea-șefă Anna Hankkio a menționat în comunicat că „ambii bărbați sunt trimiși în judecată pentru că, în cele patru ocazii, au făcut declarații și au tratat Coranul într-un mod care arată dispreț față de musulmani, din cauza credinței lor”.

Ea a adăugat că dosarul împotriva celor doi, Salwan Momika și Salwan Najem, se bazează în mare parte pe înregistrările video ale incidentelor.

Unul dintre acuzați este refugiat din Irak

Mark Safaryan, avocatul lui Najem, a declarat pentru Reuters că clientul său respinge acuzațiile și susține că a obținut autorizația necesară din partea autorităților pentru protestele sale.

„Autorizația emisă pentru demonstrații acoperă intențiile clientului meu. Drepturile sale sunt protejate de Constituția suedeză”, a afirmat avocatul.

Avocatul lui Momika nu a oferit comentarii imediat, dar se știe că Momika a declarat că protestele sale au fost menite să critice islamul și să ceară interzicerea cărții sfinte a acestei religii.

Momika, refugiat din Irak, ar putea fi expulzat de autoritatea suedeză pentru imigrație, pe motiv că ar fi oferit informații false în cererea sa de rezidență. Cu toate acestea, autoritățile din Stockholm au indicat că vor fi reticente în luarea unei decizii, având în vedere riscul ca Momika să fie torturat dacă este trimis înapoi în Irak.

Guvernul irakian a cerut extrădarea sa, insistând că trebuie să fie judecat conform legii islamice.

Apărătorii libertăților civice au criticat măsurile luate de Danemarca și Suedia împotriva arderii Coranului, susținând că astfel de acțiuni sunt protejate de libertatea de exprimare și că este surprinzător ca două dintre cele mai liberale țări din lume să incrimineze astfel de gesturi.