Cei care fug de războiul din Ucraina și vin la Iași au la dispoziție prima aplicație pentru ajutorarea refugiaților

de: Livia Zăbrăuțanu
08:20, 02 mart. 2022

România creează prima platformă de ajutorare pentru refugiații care intră zilnic la noi în țară. Prin intermediul acestei aplicații pentru ajutorarea refugiaților, ucrainenii vor putea accesa informațiile corecte în timp util, cunoscând care sunt drepturile și îndatoririle pe care le au odată ce ajung aici, dar și care sunt documentele necesare, platforma reprezentând într-o oarecare măsură un ghid informațional.

Code for Romania a lansat recent platforma care vine în ajutorul celor care nu cunosc informațiile necesare emigrării, aceasta putând fi accesată în patru limbi: română, ucraineană, engleză și rusă, orice persoană putând avea acces la aceasta.

Platforma DOPOMOHA ar putea ajuta mai mulți ucraineni să găsească informațiile de care au nevoi

DOPOMOHA sau ajutor!

Mulți dintre imigranții care trec granița nu cunosc drepturile și obligațiile pe care le au

Mobilizarea din ultimele zile a românilor a întrecut limitele posibilului, astfel că fiecare persoană sau instituție a oferit ajutor în diferite feluri celor care ne trec granițele zilnic, într-un număr ascendent.

Platforma DOPOMOHA, tradus drept ,,ajutor” din limba ucraineană este soluția care poate oferi în momentul de față ucrainenilor informații folositoare cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească odată cu trecerea vămii.

Aceasta oferă date despre care este procedura de intrare în țară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor care intră în țară, la ce resurse pot avea acces.

„Toți cei care pleacă din Ucraina, cu excepția bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani (cărora autoritățile ucrainene le-au interzis să părăsească țara din motive ale siguranței și apărării teritoriului), pot intra în România prin oricare dintre punctele oficiale de trecere a frontierei. Cetățenii ucraineni care au asupra lor orice tip de document de identitate, pot intra în România cu statut de scurtă ședere pentru 90 de zile și pot cere azil fie imediat, fie la orice moment ulterior în timpul șederii. Cei care nu dețin niciun pașaport pot intra în România solicitând statutul de azilant la punctul de trecere a frontierei”, spun cei care au creat platforma.

Mai multe instituții din România au oferit ajutor în diferite moduri, în ultimele zile fiind amplasate diferite corturi

Code for Romania colaborează cu DSU pentru aplicația pentru ajutorarea refugiaților

Mai mulți refugiați din Ucraina au trecut trecut granița în ultimele zile

În realizarea unei astfel de platforme într-un interval de timp relativ scurt, Code for Romania a lucrat alături de DSU, Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național Român pentru Refugiați, fiind cea de-a doua soluție construită de aceștia care să vină în sprijinul refugiaților.

„Ne-au trebuit mai puțin de 72 de ore să construim de la zero și să avem live Dopomoha.ro, platforma centrală cu informații pentru ucrainenii care caută un refugiu în țara noastră, în România. Capacitarea întregii echipe și comunități Code for Romania a fost fantastică, un efort uriaș depus de noi pentru ca cei care ajung în România, refugiații, să nu simtă haos, panică sau incertitudine. Ni s-au alăturat ca parteneri în crearea și validarea informațiilor din platformă cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național Român pentru Refugiați. E mai mult decât tehnologie, iar asta ne dă încrederea că putem, oră cu oră, zi cu zi, aplicație cu aplicație să fie puțin mai bine” , a declarat Bogdan Ivănel, co-founder și CEO Asociația Code for Romania.

Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean din Iași, declară că platforma va ajuta foarte mult refugiații care nu cunosc aspectele necesare emigrării.