Cei care au încercat rostopască pentru negi au rămas uimiți de efectele plantei. Cum poți prepara maceratul
Rostopasca se evidențiază ca una dintre plantele extrem de benefice în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, precum și în cazul problemelor oculare sau hepatice. În sursele antice dedicate plantelor medicinale, este menționată sub denumirea de „buruiană de cele sfinte”, indicând astfel locul pe care îl ocupa această plantă în contextul medicinei naturiste. Citește în continuare pentru a afla cum poți scăpa de negi cu rostopască.
Scapă definitiv de negi cu rostopască
De-a lungul istoriei, rostopasca a fost recunoscută ca o plantă cu proprietăți vindecătoare, fiind utilizată în special pentru problemele dermatologice, inclusiv împotriva negilor, dar și pentru afecțiunile oculare. În lucrarea sa intitulată „Sănătate din farmacia Domnului”, Maria Treben, recunoscută drept una dintre cele mai autorizate specialiste în medicina pe bază de plante, o descrie ca fiind una dintre cele mai importante plante în cadrul medicinei naturiste. Este important să nu fie subestimat avertismentul privind riscul de supradozaj în tratamentele interne, deoarece planta poate deveni otrăvitoare. Probabil din acest motiv, așa cum sugerează autoarea, rostopasca are o reputație mai puțin bună în zilele noastre și mulți au reticențe în a o utiliza.
Cu toate acestea, rostopasca poate fi utilizată fără riscuri în tratarea afecțiunilor externe, fiind un remediu cunoscut a fi benefic în special pentru negi. Daca vrem să pregătim un macerat eficient împotriva negilor, putem recolta rostopască din luna mai și pe parcursul perioadei de înflorire, tăind-o sub ramificații. Pentru a prepara un remediu eficient pentru negi este nevoie de 250 ml oțet de mere natural și 10 grame de rostopască.
Primul pas este să zdrobim rostopasca, după care să o adaugăm într-un borcan de sticlă și să o amestecăm cu oțetul folosind o lingură de lemn. În cazul în care capacul borcanului este metalic, se recomandă plasarea unei bucăți de hârtie între capac și gura borcanului. Borcanul se depozitează într-un loc întunecat timp de o lună. La intervale regulate de 2-3 zile, este important să agitați borcanul pentru a facilita extragerea substanțelor active din plantă în solvent. După perioada de macerare, lichidul se strecoară și se transferă în sticle închise la culoare, în care să nu poată pătrundă lumina.
Cum aplicăm maceratul pe zona afectată
Maceratul nu necesită diluare înainte de utilizare și poate fi aplicat direct pe zona afectată de negi de două ori pe zi. Alternativ, se poate înmuia un tifon în macerat pentru a fi aplicat apoi pe neg. Tifonul se fixează cu o folie de plastic și se lasă să acționeze timp de 24 de ore, după care bandajul se schimbă.
Primăvară, când planta este verde, pentru tratarea negilor poate fi folosită seva lăptoasă de culoare portocalie din interiorul tulpinilor. Seva se aplică de două sau trei ori pe zi cu un tifon, până când negii se usucă. Trebuie să fii atent, deoarece seva nu trebuie să intre în contact cu alte zone ale pielii, deoarece este iritantă, toxică și poate provoca bășicare.
Deși medicina convențională nu recurge la rostopască pentru tratarea negilor virali, pacienții clinicilor dermatologice au fost uimiți de eficacitatea sevei de rostopască în acest scop. Rostopasca are, de asemenea, proprietăți antivirale și a fost tradițional utilizată pentru a trata bătături, mușcături de insecte sau șerpi, precum și pentru combaterea pecinginei. Sucul de rostopască vindecă negii, fiind util și în cazul eczemelor, psoriazisului și dermatitei atopice, iar aplicarea externă ajută la dezinfectarea arsurilor și rănilor, datorită proprietăților sale antibacteriene.