Ceața mentală: noul simptom post-Covid-19 la care trebuie să fii atent

de: BZI.ro
09:51, 25 nov. 2020

Oboseală, dificultăți de respirație, dureri articulare. Aceste simptome au un lucru în comun: pot persista la unii pacienți cu Covid-19. O nouă manifestare a fost adăugată la această listă: ceața mentală. Dar despre ce este vorba?

Cele mai frecvente simptome ale Covid-19 sunt acum bine cunoscute. Printre acestea găsim tuse, febră sau oboseală. Deși durează de obicei câteva zile, unele manifestări ale bolii pot dura săptămâni sau chiar luni.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), oboseala, dificultățile de respirație, tusea, durerile articulare și durerile toracice sunt printre cele mai frecvente simptome persistente. Cu toate acestea, autoritatea sanitară tocmai a adăugat alte manifestări la această listă, inclusiv „ceață cerebrală”.

Ceața mentală, noul simptom post-Covid-19: dificultăți în gândire și concentrare

Ceața mentală este definită de CDC ca „dificultate de gândire și concentrare”. Dacă expresia „ceață mentală” este folosită pentru a descrie acest fenomen, aceasta se datorează faptului că capul, mintea și creierul tău se simt ca într-o ceață.

Această stare este adesea legată de stres, care provoacă multe schimbări în întregul corp, inclusiv în funcționarea creierului.

Cum se manifestă această ceață mentală? Ardith Goodwin, un american de 53 de ani afectat de Covid-19, a avut o experiența amară. Într-un interviu oferit unui ziar local din Alabama, ea explică că fie a uitat prenumele prietenilor ei, fie si-a pierdut gândul în mijlocul unei propoziții, noteaza Femme Actuelle. Astăzi este mai bine, dar nu a uitat nimic despre această perioadă dificilă. „Pot să mă uit înapoi și să văd cât de rău a fost. În ultimele două luni mi-am recăpătat toate facultățile mentale”, explică ea.

Covid-19: lista simptomelor persistente

Ceața mentală nu este singurul simptom persistent al Covid-19 adăugat recent listei de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Depresia, durerile musculare, cefaleea, febra și palpitațiile cardiace sunt, de asemenea, pe această listă.

Autoritatea americană de sănătate raportează, de asemenea, consecințe mai rare, dar mai grave, ale coronavirusului pe termen lung, și anume inflamația mușchiului inimii, anomalii ale funcției pulmonare, leziuni acute ale rinichilor, erupții cutanate sau căderea părului.