Ceapa roșie murată reprezintă o adevărată delicatesă și poate fi folosită ca și garnitură în diferite rețete, dar de cele mai multe ori este preferată lângă o bucată delicioasă de friptură. Chiar dacă există persoane care încă nu au avut ocazia să o deguste, savoarea ei va captiva cu siguranță numeroase papile gustative
Ceapa murată adaugă o notă deosebită oricărei mese cu care este servită. Cu preparare rapidă, este gata în câteva minute și poate fi păstrată în frigider pentru câteva săptămâni. Aceasta poate fi servită folosită în sandvișuri, în special în cele cu carne bogată, precum porc, sau ca o garnitură delicioasă pentru tacos.
Ceapă roșie murată, o garnitură pentru orice masă
Cu nuanța sa vibrantă de roz, textura sa crocantă și aroma sa picantă, va revigora cu siguranță orice preparat culinar. Pentru a prepara ceapa murată, ai nevoie doar de un recipient de sticlă și un pic de oțet. Dacă dorești, poți să personalizezi rețeta adăugând condimente după preferință.
Se recomandă utilizarea unui oțet cu nuanță deschisă, cum ar fi oțetul de orez sau oțetul de vin alb. Evită să folosești oțetul alb industrial din recipiente mari, deoarece acesta poate avea un gust prea intens.
Zahărul adaugă un echilibru plăcut saramurii împreună cu oțetul sărat, însă este opțional și poate fi omis în cazul în care nu vrei. Mierea sau un alt îndulcitor alternativ pot fi folosite.
Ceapa roșie murată este, în esență, ceapă tăiată în felii subțiri. Ea este apoi înmuiată într-un amestec de oțet, sare și zahăr, permițându-i să capete un gust și o textură unică. De asemenea, o frunză de dafin, ierburi precum rozmarinul sau oregano, coajă de portocală sau cuișoare pot adăuga un plus de complexitate gustului. Pentru această rețetă vei avea nevoie de ceapă, 90 ml apă, 90 ml oțet, o lingură de zahăr, chili, un cățel de usturoi, o frunză de dafin, un sfert de lingură de sare.
Ceapa roşie are în compoziţie toată grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină. Este un puternic dezinfectant şi un bun diuretic, de aceea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică.
Această legumă este și un calmant foarte bun. Crizele de nervi şi atacurile de panică pot fi calmate dacă zdrobiți o ceapă şi respirați ţinând-o aproape de nas. Şi în cazul insomniei puteți proceda la fel sau puteți consuma ceapă seara.
Indicații de preparare
Într-o cratiță se fierbe apa, zahărul, sarea și oțetul, apoi cu un cuțit ascuțit se taie ceapa în felii foarte subțiri, asigurându-se că au aproximativ aceeași dimensiune. Se pregătește un borcan de sticlă, care se sterilizează în prealabil și se pune în el ceapa tăiată, alături de usturoi și condimentele alese.
Se toarnă toarnă deasupra amestecul de apă, zahărul, sarea și oțetul care a fost fiert în prealabil. Se închide ermetic borcan și se așteaptă să se răcească timp de cel puțin două ore înainte de a putea savura delicioasa ceapă murată.
Pe parcursul timpului, ceapa va dezvolta o nuanță uniformă de roz vibrant. Este esențial să depozitezi ceapa murată într-un recipient de sticlă sau ceramică. Majoritatea metalelor pot avea o reacție chimică cu oțetul, iar plasticul poate absorbi aromele, afectând gustul și calitatea cepei murate.
Mai există și ceapa murată în stil indian, care combină oțetul, semințele de muștar și coriandru pentru a obține un amestec aromatic. Se adaugă peste ceapa tăiată mărunt un amestec de oțet de vin alb, semințe de muștar, coriandru măcinat, sare și piper. De asemenea, ceapa roșie murată este indicată și în problemele cardiovasculare.
CC