O moleculă din ceaiul verde lupta împotriva diabetului

de: BZI.ro
17:30, 28 nov. 2019

Ceaiul verde ajuta diabeticii. Cercetătorii au dezvoltat un sistem de control genetic condus de celule artificiale și declanșat de ingestia unei molecule conținute în ceaiul verde, acidul protocolat. Au reușit să trateze șoarecii și maimuțele cu diabet zaharat tip 1 și 2.

Nu, ceaiul verde, pe cât de sănătos este, nu vindecă diabetul. În plus, cantitatea de molecule prezente în ceaiul verde nu permite să aibă o acțiune bine orientată. Cu toate acestea, pare dificil să-l considerăm un tratament potențial. Cu toate acestea, unul dintre ingredientele sale active poate avea utilitate în dezvoltarea unui viitor tratament bazat pe celule sintetice.

Experimentul științific

Obiectivul terapiilor celulare este înlocuirea celulelor deficitare (aici, cea a pancreasului) cu un sistem tehnologic care reproduce funcțiile numitelor celule. Oamenii de știință din spatele acestui studiu au construit mai multe tehnologii de control genetic pentru a dezvolta un sistem funcțional. Acționează în așa fel încât un redresor transcripțional al unei bacterii din sol (Streptomyces coelicolor), sensibil la molecula de ceai verde, este folosit pentru a acționa ca un comutator. Când această moleculă este ingerată, declanșează secreția de hormoni adecvați, în acest caz insulină sau glucagon.

Până acum, au lipsit driverele cu telecomandă care sunt sigure și pot fi reglementate în mod strict. Perechea Streptomyces acid coelicolor / protocatechic pare să îndeplinească aceste criterii. Experimentatorii au fost capabili să trateze șoareci și maimuțe cu diabet zaharat tip 1 și tip 2, introducând acest sistem de control în corpul lor. Prin urmare, a fost suficient ca animalele să ingereze molecula menționată, și anume acidul protocolat, pentru a activa procesul secretor.

Ceaiul verde ajuta diabeticii. Terapia celulară: viitorul medicamentului?

Comunitatea științifică consideră că, dacă barierele tehnologice sunt depășite, atunci terapia cu celule va reprezenta viitorul medicinei noastre moderne. Acest studiu poate fi o premisă pentru o revoluție a modului în care vindecăm boli precum diabetul. În loc de tratamente cronice și injecții de insulină, am putea spera să avem un sistem implantat care să ofere o parte din rolul pancreasului nostru prin ingerarea unei molecule active specifice.