Ceaiul de soc afectează inima – Este sau nu adevărat mitul despre acest remediu natural
Ceaiul de soc afectează inima? Aceasta este o întrebare frecventă în rândul oamenilor. Socul este considerat un remediu natural universal de foarte multă vreme. Din bătrâni, acesta a fost folosit pentru a trata sau a preveni diferite afecțiuni sau probleme. Totuși, unele persoane se îngrijorează că acesta ar putea avea efecte adverse asupra inimii
Despre soc, remediul natural
Socul este o floare medicinală, folosită în prepararea remediilor naturiste de foarte mulți ani. Specialiștii cunosc această plantă sub denumirea științifică de Sambucus nigra L. În popor, socul are mai multe denumiri, precum iboz, soace, scorpat, haler, hoz, usuclu și altele. Acestea diferă în funcție de regiunea în care ne aflăm.
Această floare crește în copacul străvechi soc. Acesta era folosit drept remediu încă din timpurile antice, iar medicii din acea vreme se foloseau în special de frunzele și rădăcinile acestuia. Din flori se lucra la obținerea unui ulei special.
Astăzi, putem spune că socul este utilizat ca întreg pentru prepararea remediilor naturiste (atât florile, dar și frunzele, rădăcina, scoarța și fructele sale).
Acest arbust înflorește în perioada verii și este răspândit în toată Europa. Se mai regăsește și în Asia centrală. Crește de obicei în zone umede, precum lângă râuri sau grădini și pe lângă garduri/ziduri.
Ceaiul de soc – Ce beneficii ne aduce acesta
Specialiștii consideră că încă nu au găsit în întregime toate utilizările socului în medicină. Totuși, chiar și așa, acesta ne poate aduce multe beneficii.
Spre deosebire de alte ceaiuri cu proprietăți medicinale, ceaiul de soc este plăcut la gust, aromat, și nu foarte amar. Acesta este foarte cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare, și diuretice.
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, dar și antioxidante, ceaiul de soc este folosit adesea în combaterea răcelilor și gripelor. Chiar și simptomele bronșitei pot fi ameliorate de acesta. Este un bun emolient al tusei și ar iritațiilor de la nivelul gâtului. Pe deasupra, este foarte bun și în cazul sinusurilor înfundate.
Așa cum am menționat, acesta poate fi folosit și ca laxativ. Acesta are și proprietăți antiseptice, astfel, poate să elimine bacteriile care nu ne fac bine. De aceea, ceaiul de soc îmbunătățește tranzitul intestinal, procesul digestiv.
Tot datorită acestor proprietăți, poate fi utilizat și pentru sănătatea rinichilor. Multe persoane nu știu acest lucru, însă este benefic și în cazul infecțiilor urinare.
Pentru persoanele care își doresc să slăbească, pot adăuga ceaiul de soc ca băutură adjuvantă în cadrul unei diete. Acesta este foarte bun la a elimina excesul de apă din organismul nostru (acest lucru va stimula transpirația). Ceaiul de soc, de asemenea, poate elimina substanțele toxice din corp, ceea ce ne întărește metabolismul.
Ceaiul de soc afectează inima – Contraindicații
Nu există studii care să ateste faptul că socul ar putea dăuna inimii. Ba chiar din contră, există tincturi preparate din soc și alte plante medicinale care pot fi benefice pentru inimă.
Totuși, există anumite categorii de oameni carora le este indicat să evite consumul de ceai de soc. De exemplu, în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, nu există dovezi care să ateste că socul este sau nu periculos. Cel mai bine este ca acestea să evite consumul.
O altă categorie este reprezentată de persoanele care suferă de diabet. Acest remediu naturist poate interfera cu medicamentele recomandate, și, de asemenea, poate să scadă nivelul de zahăr din sânge.
Cel mai bine este să nu faceți exces atunci când este vorba de orice remediu naturist, inclusiv ceaiul de soc.
Așadar, momentan nu există dovezi că ceaiul de soc afectează inima.