Ceaiul de cătină: Beneficii și contraindicații
Cătina este un fruct extraordinar, cu multiple beneficii pentru sănătate. Din păcate, prezintă și câteva contraindicații, de care ar trebui să țineți cont.
Cătina este sursă bogată în vitamina C, având de două ori mai multă decât măceșul și de zece ori mai multă decât lămâia. În plus, acest fruct este o sursă excelentă de vitamine A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F și celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, și sodiu. Gustul cătinei este dulce-acrișor, ceea ce face fructul un tonifiant general.
Cătina poate fi administrată în caz de anemie și convalescență, sub formă de sucuri, siropuri, gem sau marmeladă. În combinație cu mierea, cătina este utilă pentru întărirea imunității, creând un adevărat scut împotriva răcelilor și a gripei.
Ceaiul de cătină: Beneficii și contraindicații
Ceaiul de cătină se prepară dintr-o linguriță de fructe uscate și 200 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, după care poate fi consumat simplu sau îndulcit cu miere. Beneficiile unei astfel de licori sunt numeroase, însă consumul acestui ceai poate avea și contraindicații.
Beneficii
După cum probabil știți, ceaiul de cătină este ideal pentru întărirea sistemului imunitar. Tot ce trebuie să faceți este să beți câte o cană de ceai zilnic, pentru a sta departe de răceli sau gripe în sezonul rece.
Ceaiul de cătină este nemaipomenit de bun și pentru întârzierea îmbătrânirii pielii, contribuind la un ten luminos și tânăr pentru mai mult timp. Dacă vă confruntați cu acnee, este suficient să aplicați comprese de ceai de cătină pe ten, pentru a scăpa de micile imperfecțiuni. Acestea se aplică de câteva ori pe zi pe zonele afectate, după care clătiți și aplicați crema potrivită. Compresele cu ceai de cătină nu vor face minuni, dar vor ajuta la calmarea acneei.
Ceaiul de cătină poate fi de folos și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Acesta fluidizează sângele, facilitează circulația, reduce nivelul de colesterol și păstrează arterele curate și sănătoase.
Consumul de ceai de cătină este recomandat și pentru următoarele afecțiuni/situații: artrită, gută, colesterol mărit, arsuri gastrice, angină pectorală, tuse, arsuri solare, piele uscată și leziuni cutanate.
Contraindicații
Ceaiul de cătină este contraindicat femeilor însărcinate și persoanelor care se confruntă cu diaree. În plus, nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante, deoarece ar putea crește riscul de sângerare.
Pentru că îngreunează coagularea sângelui, este contraindicat persoanelor care urmează să treacă printr-o operație. Consumul de ceai de cătină trebuie oprit cu două săptămâni înaintea intervenției chirurgicale.
Nu este bun nici pentru persoanele cu diabet și care iau medicamente pentru scăderea zahărului din sânge. Ceaiul de cătină poate duce la o scădere drastică a zahărului din sânge.