Ceai turcesc. Calitățile unice și modul interesant de pregătire a băuturii

de: BZI.ro
14:06, 14 oct. 2022

Ceaiul turcesc este o băutură care face parte din cultura populară tradițională a acestei țări. Turcii pot bea ceai la orice oră din zi sau din noapte și pe orice vreme. De aceea, nu degeaba Turcia este lider mondial după cantitatea de ceai consumată. Dacă ți se oferă o ceașcă de ceai puternic și aromat undeva într-un magazin sau într-un centru comercial, aceasta este o faptă normală pentru cultura turcească.

Un om care îți oferă o ceașcă de ceai te salută și îți arată intențiile sale prietenoase. Dacă nu acceptați oferta din tact, puteți supăra persoana fără să vă dați seama. Nu multă lume știe că există posturi speciale în marile centre de birouri din Turcia. Există un angajat care, în timpul zilei, este responsabil doar de prepararea ceaiului și de livrarea acestuia la mesele celorlalți angajați. Astfel, poți să-ți dai foarte simplu seama că această țară și această băutură sunt inseparabile.

În plus, ceaiul turcesc nu conține practic cofeină

Ceai turcesc. Istoricul acestei băuturi tradiționale

Ceaiul a fost adus cândva pe meleagurile turcești din țările estice. Abia în secolul al XIX-lea turcii au început să cultive singuri plante pentru pregătirea acestuia. Astăzi, plantații uriașe de ceai ocupă zonele de deal din apropierea orașului Rize. Localnicii sunt crescători de ceai, îmbunătățind și dezvoltând în mod constant noi soiuri ale celebrului arbust veșnic verde. În prezent, Turcia se află printre primii zece producători de ceai din lume.

Dar nu degeaba ceaiul turcesc este numit unic. Acesta are anumite calități care fac această băutură specială, diferită de oricare alta. Experții au păreri împărțite în ceea ce privește gustul ceaiului turcesc. Desigur, majoritatea specialiștilor  sunt de acord cu faptul că turcii folosesc un minim de pesticide și îngrășăminte chimice pe plantațiile lor de ceai.

În plus, ceaiul turcesc nu conține practic cofeină. De asemenea, frunzele de ceai finite nu au absolut niciun mugure de frunze, așa că sunt, de asemenea, lipsite de aromă. Cu alte cuvinte, băutura tare și cea slab preparată se disting doar prin culoare și prin calitățile sale ușor aromate. Este important că ceaiul în această cultură nu se consumă în cantități mari doar în perioada unei răceli sau dureri de gât.

Un om care îți oferă o ceașcă de ceai te salută și îți arată intențiile sale prietenoase

Cum să pregătești o băutură din plantele aduse acasă. Dispozitivul necesar

De regulă, în hotelurile și zonele spa veți fi servit cu ceai proaspăt preparat în pahare în formă de lalea. Din păcate, toată „magia” preparării ceaiului turcesc este lăsată „în spatele scenei”. Bineînțeles, turiștii nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă de fapt.

Astfel, de cele mai multe ori, turiștii cumpără un pachet de ceai, îl aduc acasă ca suvenir și încep să îl prepare ca de obicei prin fierberea apei. Nu este surprinzător faptul că băutura rezultată nu seamănă deloc cu cea pe care o serveau în zonele spa din Turcia.

Pentru a vă bucura de gustul adevăratului ceai turcesc, trebuie să cumpărați un dispozitiv special pentru pregătirea acestuia. Acesta constă dintr-o construcție specială numită „Çaydanlik”, care este compus din două ceainice, dintre care unul este pus deasupra celuilalt. Dacă nu aveți un astfel de dispozitiv, nu veți obține gustul dorit.

Este important să preîncălziți și să clătiți ceainicul

Procesul de pregătire a unui ceai autentic. Cât timp acesta trebuie ținut pe foc

Procesul de pregătire este interesant. Mai întâi, luați un ceainic gol, mai mic. Se pune infuzia în proporție de 2 linguri pe porție adică pentru un pahar. Este important să preîncălziți și să clătiți ceainicul. Apoi trebuie să luați un ceainic mai mare, pe care să-l umpleți cu apă, aducând-o la fierbere. Când apare aburul, acesta începe să încălzească micul ceainic. Acest proces durează 2-3 minute.

În acest timp, frunzele de ceai din demisol se umflă, apoi se toarnă apă clocotită din ceainicul mare, asamblând din nou construcția. Ulterior, se aduce totul la fierbere. Acesta este recomandat spre consum atunci când suferi de gură uscată.

Un ceai turcesc se fierbe timp de aproximativ 5-7 minute. După aceea, focul este redus la minimum, dar construcția nu este îndepărtată de pe foc. Frunzele de ceai preparate sunt încălzite continuu într-o baie de aburi. Ultima etapă în prepararea ceaiului este amestecarea infuziei dintr-un ceainic mic și a apei fierbinte. Doar atunci băutura va avea gustul pe care ar trebui să-l aibă un adevărat ceai de origine turcească.

Ceaiul a fost adus cândva pe meleagurile turcești din țările estice