Ceai pentru somn. Remedii naturiste pentru odihnă în timpul nopții
Un ceai pentru somn este o opțiune naturală excelentă pentru a ajuta la tratarea insomniei, mai ales în cazurile în care somnul este întrerupt de stres sau ai consumat substanțe stimulante, cum ar fi alcoolul, cofeina sau nicotina. Cele mai multe remedii acționează asupra sistemului nervos central și ar trebui consumate cu 30 până la 60 de minute înainte de a merge la culcare.
Este important să respecți o rutină de somn sănătoasă atunci când consumi aceste ceaiuri, pentru a maximiza potențialul efectelor liniștitoare. Multe plante au fost folosite ca remedii naturale de secole, datorită capacității lor de a combate insomnia, stresul și anxietatea.
Care este cel mai eficient ceai pentru somn
Plantele alese pentru un ceai pentru somn pot fi utilizate individual sau combinate cu alte 2 sau 3. Astfel, valeriana cu floarea pasiunii sau hibiscus este una dintre alegerile potrivite. Ideal, ar trebui să adaugi 250 de mililitri de apă pentru fiecare plantă folosită.
Utilizat frecvent în ceaiuri și alte băuturi, mușețelul este o plantă asemănătoare cu margaretele, care crește în întreaga lume. Cercetătorii cred că efectul sedativ ușor care provine din petalele sale albe uscate este cauzat de un flavonoid. Cunoscut sub numele de apigenină, acesta se leagă de un receptor specific din creier, pentru a reduce anxietatea și a crește somnolența. Un studiu din 2016 a constatat că femeile care au băut ceai de mușețel în perioada de două săptămâni după naștere au avut simptome reduse de oboseală fizică și depresie. Cu toate acestea, dacă ești însărcinată sau ești alergică la ambrozie, margarete, gălbenele sau crizanteme, ar trebui să eviți ceaiul de mușețel.
De la reducerea durerii și inflamației până la îmbunătățirea stării de spirit și a anxietății, lavanda are multe beneficii pentru sănătate. Nu este doar un ingredient folosit în aromaterapie, loțiuni și alte produse pentru îngrijirea pielii, ci florile și tulpinile sale purpurii fac un ceai perfect înainte de a merge la culcare. Persoanele care consumă această băutură se simt mai relaxate la sfârșitul serii.
Valeriana este o plantă originară din Europa și Asia, deși între timp s-a răspândit și în alte părți ale Americii de Nord. În loc să folosească petalele mici ale acestei flori, ceaiurile făcute cu valeriană se bazează pe rădăcinile sale uscate. Deși s-a demonstrat că îmbunătățește calitatea somnului și reduce anxietatea, cercetările privind eficacitatea sa și modul în care funcționează au fost extrem de limitate. Unele dintre ele sugerează că rădăcina de valeriană poate avea chiar și efecte secundare suplimentare, cum ar fi vise vii, dureri de cap, disconfort gastric, neliniște sau somnolență a doua zi dimineața.
Beneficiile consumului de ceai înainte de culcare
Atunci când ești stresat sau te confrunți cu probleme din lumea reală, ce cauzează multă anxietate, poți experimenta efecte secundare mintale și fizice. Astfel, acestea îți pot produce o stare în care îți este dificil să reușești să te odihnești, experimentând chiar și insomnie. Să găsești o modalitate de a-ți calma anxietatea este benefic, dar la fel de important este să te asiguri că faci pașii necesari pentru a te relaxa înainte de a te pregăti pentru culcare.
Ceaiurile sunt folosite de mult timp ca parte a terapiei pe bază de plante, pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu tulburări de somn. Studiile au arătat că majoritatea efectelor sedative produse de aceste remedii apar din cauza interacțiunii lor cu neurotransmițătorii din creier. De exemplu, acidul gamma-aminobutiric (GABA) produce un efect calmant și joacă un rol major în reducerea hiperactivității asociate cu anxietatea, stresul și frica. Ceaiurile care folosesc rădăcină de valeriană, de exemplu, s-au dovedit a activa acest neurotransmițător specific.
Există diferite metode de preparare, cum ar fi macerarea, decoctul sau infuzia. În toate cazurile, se folosesc flori, rădăcini, tulpini sau frunze proaspete sau uscate ale plantelor în apă fierbinte. Datorită acestor băuturi, vei putea reduce stresul, diminua balonarea și îmbunătăți sistemul digestiv. Unele plante au proprietăți laxative și diuretice. În acest caz, ceaiurile din plante sunt adesea folosite ca parte a unei diete, iar altele sunt calmante și te ajută să te relaxezi. Așa cum îți organizezi ziua pentru a cuceri lumea, trebuie să îți pregătești și noaptea pentru a începe ziua următoare pe picior bun, astfel că un ceai pentru somn este metoda ideală.