Ceai pentru plămâni: Cele mai bune plante pentru sistemul respirator

de: BZI.ro
13:24, 15 sept. 2021

Răcelile de sezon, vremea rece, fumatul, aerul poluat şi alţi factori externi îți pot afecta buna funcționare a plămânilor. În asemenea situații, din ce în ce mai multă lume alege să nu mai apeleze la tratamente medicamentoase și aleg ceaiuri pentru pplămâni. Aceste remediile naturale nu doar că sporesc sănătatea plămânilor, dar pot vindeca infecţiile şi pot reface zonele pulmonare afectate.

Infecțiile virale și bacteriene pot produce o gamă largă de afecțiuni ale sistemului respirator, iar pentru a putea lupta cu acestea există o gamă variată de remedii naturale.

Ceai pentru plămâni: Soluții neașteptate oferite de natură

Unul dintre cele ceaiuri cel mai des recomandate pentru afecțiuni ale plămânilor este cel de cimbru. Această plantă este recunoscută pentru efectul puternic pe care îl are în lupta cu congestia pulmonară. Cimbrul conţine ulei volatil, taninuri, mucilagii şi substanţe amare, care ameliorează simptomele bronşitelor acute, a virozelor respiratorii şi a tusei.

Pe lângă efectul antiseptic al căilor respiratorii, cimbrul este și un antiseptic intestinal, stimulează secreţia biliară a ficatului, stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin.

O altă plantă folosită pentru ameliorarea afecțiunilor pulmonare ste menta. Aceasta conține mentol și este un ingredient care este considerat un bun emolient. Menta relaxează mușchii netezi ai tractului respirator și favorizează respirația liberă.

Mentolul este și un descongestionant foarte bun. Balsamurile terapeutice pentru piept și alți inhalanți ce conțin mentol ajută la ruperea congestiei, ați văzut cât de benefice sunt. În plus, menta este un antioxidant care luptă împotrivă organismelor vătămătoare.

Eucaliptul este un alt remediu naturist care favorizează sănătatea respiratorie și atenuează iritația gâtului. Eficacitatea produselor cu eucalipt este dată de un compus numit cineola. Acesta are numeroase beneficii pentru tratarea afecțiunilor respiratorii deoarece luptă împotriva congestiei, atenuează pasajele iritate ale sinusurilor. În plus este un bun expectorant și poate trata tusea. Eucaliptul ajută și sistemul imunitar atunci când ești răcit, datorită conținutului mare de antioxidanți.

Ceaiuri pentru plămâni: Salvie și ghimbir pentru afecțiuni ale plămânilor

O altă plantă care este des folosită pentru tratarea afecțiunilor de plămâni este salvia. Frunzele texturate ale acestei plante au o aromă puternică, iar uleiurile esențiale au efecte spectaculoase pentru plămâni și respirație.

Ceaiul de salvie este și acesta un remediu naturist tradițional pentru durerile de gât și pentru eliminarea tusei.

De asemenea, aroma puternică din uleiurile de salvie poate fi folosită și ca inhalator al vaporilor din ceai de salvie și ajută la tratarea tulburărilor pulmonare și sinuzitelor.

Ghimbirul este un remediu natural folsoit de mii de ani în medicina tradițională chineza. Ghimbirul are multiple proprietăți curative, efectele sale uimitoare datorându-se prezenței în compoziția sa a unor compuși terapeutici precum  gingerol, shogaol, paradol și zingerone.

Grație proprietăților antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene, ghimbirul este foarte benefic în tratarea afecțiunilor care atacă plămânii. Și pulberea de ghimbir, ce poate fi inclusă în multe preparate culinare sau smoothie-uri are efecte benefice pentru plămâni, la fel ca și ceaiul de ghimbir.