Ceai de valeriană – Ce beneficii miraculoase ne poate aduce acest remediu natural
Ceaiul de valeriană nu este extrem de plăcut la gust, însă acesta ne aduce diferite beneficii. Puțin amar, de preferat, fără îndulcitori, acesta este foarte sănătos. Valeriana este folosită și sub alte forme, atât pentru uz intern, cât și uz extern.
Despre valeriană, planta minune – Ce conține aceasta
Valeriana este o plantă medicinală, care este folosită ca remediu de mai bine de 2000 de ani. Specialiștii o cunosc sub denumirea de Valeriana officinalis, iar aceasta face parte din familia Caprifoliaceae. Originile acesteia e află atât în Asia, cât și în Europa.
Există foarte multe specii de valeriană, însă cea cea menționată mai sus este cea mai folosită. Este interesant faptul că în trecut valeriana este folosit cu totul pentru remedii, însă astăzi ne-am limitat doar la rădăcina acesteia.
Valeriana conție mai multe substanțe care pot fi benefice organismului uman în diferite situații. Aceasta are în compoziția sa acid gama-aminoburitic, alcaloizi, acid salicilic și cafeic și multe altele. De asemenea, aceasta conține și vitamine și minerale de care corpul nostru are nevoie.
Ceai de valeriană – Ce beneficii are acesta
Valeriana este foarte cunoscută pentru beneficiile sale asupra sistemului nervos și asupra stărilor noastre. Dintotdeauna, valeriana a fost utilizată drept sedativ. Așadar, aceasta este foarte puternică. Din acest motiv, este folosită și astăzi în combaterea insomniilor. Persoanelor care suferă de anumite boli care nu le permit să se odihnească așa cum este normal, le este recomandat să consume ceaiul de valeriană sau alte suplimente alimentare pe bază de valeriană.
Pe lângă faptul că îmbunătățește somnul, ceaiul de valeriană are un efect calmant, care ajută persoanele suferinde de anxietate sau chiar depresie. De asemenea, atunci când suntem foarte stresati, acidul gamma-aminobutiric din creierul nostru suferă un dezechilibru, iar compoziția ceaiului de valeriană ajută în acest caz. Astfel, ne va fi mai ușor să trecem pentru perioadele de stres.
Tot datorită acestei substanțe, valeriana este indicată și în cazul persoanelor diagnosticate cu ADHD sau chiar și OCD. Acest lucru se întâmplă deoarece agitația și comportamentul obsesiv sunt cauzate de un nivel scăzul al acidului-aminobutiric, iar aici intervine valeriana.
Alături de efectele sale sedative, calmante, ceaiul de valeriană poate acționa și ca antiinflamator. Așadar, atunci când avem dureri de cap (mai ales din cauza tensiunii), valeriana este indicată.
Una dintre calitățile sale este mai puțin cunoscută, însă această plantă este bună și în a regla procesul digestiei. Valeriana poate ajuta persoanele care suferă de balonare, constipație sau chiar indigestie.
Aceasta mai are și alte beneficii, în special pentru femei. Are un efect uimitor asupr mușhilor uterului, suprimând spasmele. Astfel, crampele care se resimt, de obicei, în timpul menstruației, vor fi ameliorate sau chiar eliminate.
Efecte adverse sau contraindicații
Specialiștii nu au găsit până astăzi contraindicații când vine vorba de valeriană. Totuși, ca la orice remediu sau supliment alimentar, este bine să nu o consumăm în exces. Un tratament cu ceai sau alte suplimente pe bază de valeriană nu ar trebui să dureze mai mult de o lună, fără a lua o pauză.
Aceasta nu are de obicei, efecte adverse, însă uneori poate provoca stări de greață, vărsături, dureri în anumite zone ale corpului (de cap sau de stomac). Atunci când suntem în această situație este cel mai indicat să nu mai consumăm produsul și să ne odihnim bine.
Totuși, înainte de a încerca să ne tratăm acasă pentru anumite afecțiuni, trebuie să ne consultăm cu medicul specialist.
Așadar, ceaiul de valeriană ne ajută în special în cazul insomniilor și stărilor de anxietate și stres.