Ceai de salvie: Dezvăluiri din secretele dacilor
Salvia este o plantă ce se găsește pe teritoriul țării noastre. Ceai de salvie, băutura bogată în vitamina K, analgezice și antioxidanți.
Salvia este are drept zonă nativa Marea Mediterană. Aceasta este folosită atât uscată, cât și verde. Fiind în mâna strămoșilor de peste 2000 de ani, a fost folosită atât pentru ceaiuri, cât și drept condiment pentru carnea de pui sau porc.
Are o aromă puternică și puțin pământie, motiv pentru care nu este indicat a se folosi multă. Planta a fost foarte apreciată și pentru capacitatea de a ține insectele la o parte. Un alt element important al acestei ierbi, este dat de uleiul cu proprietăți medicale ce se poate realiza din ea.
Ceaiul de salvie și beneficiile lui pentru organism
Această veche băutură prezintă în componența sa vitamine și minerale. Despre vitamine putem spune doar că vitamina K și vitamina B6 sunt în cantități mari pentru a fi de luat în calcul, dar putem aduce vorba și de vitamine ce se prezintă mai puțin în componența salviei, anume A, C și E.
Specialiștii au găsit, de asemenea, mangan, calciu si fier, drept minerale principale, însă prezenta magneziului, zincului și a cuprului nu sunt de ignorat. Aici putem adăuga și capacitatea sa de a menține un colesterol scăzut.
Caracterul de antioxidant și-l manifestă prin cei peste 150 de compuși ce „vânează” substanțele cu potențial pericol din corp. Iar prin această acțiune, din punct de vedere științific, poate preveni apariția cancerului .
Iar în rândul femeilor ce ajung la menopauză, există o gamă largă de schimbări în corp datorită modificării cantității de hormoni. Salvia având în compoziția ei niște substanțe ce au o acțiune asemănătoare hormonilor estrogeni.
Un experiment științific făcut pe persoanele cu Alzheimer a evidențiat faptul că salvia are, de asemenea, substanțe ce stimulează funcționalitatea creierului. Astfel, în cantități mici are proprietatea de a îmbunătăți memoria, atât la copil, cât și la adult.
Ceai de salvie și contraindicațiile consumului său
Străbunii știau că totul trebuie cu o măsură, iar acest fapt nu s-a schimbat nici în ziua de azi. Nu se recomandă un consum mai mare de o linguriță de salvie pe zi.
Unde face bine în cantități mici, face rău în cantități mari. Problemele pot apărea peste tot, la nivelul inimii, a rinichilor și probleme la nivelul tubului digestiv, facilitând apariția unui sentiment de greață.
Există riscuri în consumul acestei plante pentru persoanele cu presiune arterială mare, pentru cei ce au avut intervenții chirurgicale recent, dar și pentru cei ce suferă de dezechilibre hormonale.
Ceai de salvie pentru slăbit sau fumat
Ceaiul oferă posibilitatea unei creșteri considerabile a capacității corpului de a controla cantitatea de zahăr circulantă în sânge (glucoza), motiv pentru care este de dorit adăugarea sa în dieta. Persoanele cu diabet fiind cele ce se pot bucura cel mai mult de beneficiile acestui ceai, însă și cei ce doresc să slăbească pot să îl încerce.
Reducând colesterolul, scade capacitatea formării plăcilor de aterom datorate fumatului. Ajutând astfel și funcționarea pe termen lung a sistemului circulator, dar și nervos prin prevenirea apariției cheagurilor.
În diverse filme a apărut noțiunea de salvie cu caracter etnobotanic, însă trebuie de înțeles faptul că salvia aparține unei familii mari de plante, iar cele native țării noastre nu prezintă niciun asemenea efect. Consumul nereprezentând niciun pericol pentru viața cotidiană.