Ceai de peliniță beneficii și contraindicații. Ce afecțiuni poate trata băutura?
Ceaiul de peliniță are numeroase beneficii pentru organism. Deși are un gust amar, acesta poate contribui la tratarea mai multor afecțiuni gastrointestinale, dar și a rănilor sau arsurilor. De asemenea, acesta poate ajuta la ameliorarea tusei și durerilor menstruale.
În ceea ce privește contraindicațiile, trebuie să aveți grijă să nu depășiți doza recomandată. Totodată, ceaiul trebuie servit doar la indicațiile medicului.
Ceai de pelin beneficii și contraindicații
Ceaiul de peliniță sau pelin dulce este o plantă medicinală ce are multiple beneficii pentru organism. Aceasta poate fi recunoscută după frunzele verzi-cenușii, a căror suprafață este acoperită cu perișori albi, mătăsoși. Cu toate că are un gust amar, băutura este foarte sănătos pentru corp. Ceaiul poate trata afecțiunile gastrointestinale, leziunile de la nivelul pielii și are proprietăți diuretice. Consumul acestuia poate ajuta la combaterea balonării, arsurilor gastrice, indigestiei și a viermilor intestinali. De asemenea, poate ameliora tusea, iar combinat cu mierea de albine vă poate scăpa de iritațiile din gât. Pe lângă faptul că poate fi utilizat intern, acesta poate fi aplicat și extern ajutând la vindecarea rănilor și arsurilor, grăbind procesul de vindecare.
Printre proprietățile sale se numără și cel antibacterian, antiinfecțios, antidepresiv, antiviral, antifungic și antispasmic. S-a demonstrat faptul că ceaiul de peliniță poate distruge celule canceroase în proporție de 28 la sută, iar dacă este însoțit de un supliment de fier, eficacitatea sa poate ajunge la 98 la sută. Acesta este recomandat în cancerul de ficat, ovarian, sân, prostată, plămâni, colon sau pancreas. Printre beneficiile sale se numără și faptul că ajută la pierderea în greutate, calmează durerile menstruale, contribuie la reglarea glicemiei, tratează hemoroizii, insomnia și retenția de apă. Totodată, ceaiul are și contraindicații. Băutura nu trebuie consumată mai mult de două săptămâni și nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. Mai mult de atât, dacă îl beți în cantități mari poate provoca crize de convulsie sau insuficiență renală.
Cum se prepară ceaiul și cum trebuie administrat
Ceaiul de peliniță se prepară din frunze și tulpini uscate. Acestea pot fi comercializate din comerț. Se va infuza în 250 mililitri de apă o lingură de plantă, adică circa 2-3 grame. Băutura se va lăsa la infuzat timp de 15-20 minute, apoi se va putea consuma. Ceaiul nu trebuie îndulcit, însă dacă nu îl puteți bea din cauza gustului amar se poate adăuga puțină miere de albină și câteva picături de suc de lămâie.
Doza zilnică recomandată este de 8-10 grame, adică aproximativ trei linguri de pelin dulce, în 750 mililitri de apă. Acesta se va bea călduț după 5-10 minute de la masă. Ceaiul se va consuma timp de 5 zile, apoi se va lua o pauza 2 zile. Ulterior, se poate repeta tratamentul până la vindecare. Mai mult de atât, dacă se vor bea 3 căni pe zi, timp de 2 săptămâni, vă va ajută la creșterea cantității de flavonoizi din sânge cu 25 la sută. Totodată, trebuie să aveți în vedere că băutura trebuie consumată doar la recomandarea medicului specialist.
Ceaiul de peliniță are multiple beneficii, dar și contraindicații pentru organism. Acesta trebuie consumat cu măsură și nu trebuie să depășiți doza zilnică.