Ceai de hibiscus. Ce beneficii are planta și ce afecțiuni poate trata
O ceașcă de ceai de hibiscus este bogată în antioxidanți și oferă multe beneficii. În special, poate ajuta la promovarea pierderii în greutate, la reducerea creșterii bacteriilor, dar și la susținerea sănătății inimii și a ficatului.
Există câteva sute de specii de hibiscus, variind în funcție de locația și clima în care cresc, dar Hibiscus Sabdariffa este cel mai frecvent folosit. Cercetările au descoperit o serie de beneficii asociate consumului acestei plante, arătând că poate reduce tensiunea arterială.
Ce beneficii are o ceașcă de ceai de hibiscus
De secole, oamenii au folosit semințele, florile, frunzele și tulpinile de hibiscus atât în alimentație, cât și medicina tradițională. Astăzi, se pot găsi gemuri, jeleuri, sosuri, siropuri și ceaiuri cu aromă de hibiscus în întreaga lume.
Planta de hibiscus este bogată în antioxidanți, precum beta-caroten, vitamina C și antocianină. Antioxidanții distrug moleculele dăunătoare din organismul tău, cunoscute sub numele de radicali liberi. Acești radicali cauzează daune celulelor care contribuie la boli precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Deși corpul tău folosește propriii antioxidanți pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, alimentele pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea bolilor.
Mai multe studii au arătat capacitatea hibiscusului de a combate inflamația, ce joacă un rol în dezvoltarea multor boli, inclusiv astm, bolile de inimă și artrita reumatoidă. Deși sunt necesare mai multe cercetări, se pare că hibiscusul poate oferi efecte antiinflamatorii benefice, fiind un bun tratament naturist. În studiile clinice, consumul de ceai de hibiscus a demonstrat că reduce tensiunea arterială. Cu toate acestea, nu pot înlocui medicamentele pentru cei care au fost diagnosticați. Colesterolul ridicat este o altă problemă de sănătate care afectează milioane de adulți și contribuie la boli grave, precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. În timp ce unele studii au demonstrat că hibiscusul scade nivelul colesterolului, altele au arătat un efect redus.
Ceaiul de hibiscus este lipsit de calorii și cofeină, astfel că o cană de 237 de grame de ceai de hibiscus conține, de asemenea, minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor și potasiu. Totuși, motivul pentru care hibiscusul a atras atenția în cercetarea medicală rezidă în conținutul său de polifenoli. Polifenolii sunt un grup mare de substanțe cu proprietăți antioxidante, ce găsesc în mod natural în multe alimente.
Cum să prepari băutura
Poți prepara această băutură fie cu flori proaspete, fie cu flori uscate. În plus, poți alege să bei ceașcă de ceai de hibiscus fierbinte sau rece, pentru că oricum este delicios și foarte bun pentru tine.
Pentru această rețetă ai nevoie de 2 căni de flori proaspete de hibiscus sau jumătate de cană de flori uscate, 8 căni de apă, jumătate de cană de miere sau mai mult, dacă preferi ceaiul mai dulce, precum și 3 linguri de suc proaspăt de lime. Dacă folosești flori proaspete de hibiscus, îndepărtează partea verde de la baza florii. De asemenea, poți elimina pistilul, care este tubul subțire, asemănător cu un fir, din mijlocul florii. Nu trebuie să faceți acest lucru dacă folosiți flori uscate.
Mai departe, pune florile de hibiscus și apa într-o oală mare pe foc. Odată ce apa începe să fiarbă, stinge flacăra și acoperă vasul. În acest moment, poți adăuga și alte ierburi sau ingrediente, precum busuioc, lemongrass sau coajă de lămâie. Lasă ceaiul la infuzat timp de 15-20 de minute, apoi amestecă mierea și sucul de lime până când sunt complet combinate. La final, strecoară ceaiul. Puteți servi băutura caldă sau o poți pune în frigider timp de câteva ore. În orice are, are un gust delicios. Important este să nu lași petalele la infuzat prea mult timp, deoarece acest lucru va face ca ceașca de ceai de hibiscus să aibă un gust amar.