Ceai de frunze de salcâm pentru diaree. Leacuri vindecătoare din farmacia naturii
Ceaiul de frunze de salcâm este un remediu extraordinar pentru diaree. Descoperiți, în acest articol, ce alte leacuri vă mai oferă farmacia naturii, pentru a scăpa de această manifestare, ce poate duce la deshidratare severă.
Diareea este caracterizată de scaune anormale moi sau apoase și de nevoia imperioasă de defecare. Majoritatea cazurilor de diaree sunt cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți, însă de vină pot fi și unele afecțiuni ale sistemului digestiv.
Diareea este una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate. Chiar dacă, de cele mai multe ori, prezintă manifestări ușoare, care nu duc la probleme grave, există și forme care se cronicizează și dau naștere unui tablou clinic serios, amenințător de viață.
Ceai de frunze de salcâm pentru diaree
Ceaiul de salcâm este o băutură aromată, cu gust dulceag, care se prepară din florile și frunzele uscate. Pe lângă vitamine și minerale, acestea conțin flavonoide, cum sunt robinina și acaciina, taninuri, ulei volatil, acid clorogenic și cafeic. Prin infuzare, ceaiul de salcâm preia aceste substanțe, care îi conferă efect de antiacid, antispastic, antitusiv, calmant, emolient și cicatrizant.
Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul de salcâm este cunoscut pentru acțiunea sa benefică în tratamentul unor afecțiuni gastrice frecvente, precum gastrita hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal și arsurile de stomac. Mai mult decât atât, preparatele de salcâm combat crampele musculare de natură nervoasă, calmează tusea convulsivă, dar și crizele de astm. Terapia cu salcâm este menită să liniștească accesele de mânie și de iritare, stările de anxietate și de depresie psihică prelungită.
Pentru a prepara un ceai de salcâm, aveți nevoie de o lingură de frunze și flori de salcâm uscate și de o cană de apă. Puneți apa la fiert într-un ibric și, în momentul în care dă în clocot, opriți focul și adăugați frunzele și florile de salcâm. Acoperiți ibricul și lăsați ceaiul la infuzat pentru 10-15 minute. Strecurați ceaiul de salcâm în cană și consumați-l călduț, eventual îndulcit cu o linguriță de miere, după ce ajunge la temperatura camerei. Beți până la trei căni pe zi de ceai de frunze de salcâm, pe stomacul gol.
Leacuri bătrânești pentru diaree
Bunicii au știut dintotdeauna să folosească ceea ce le oferea natura, pentru a se trata de diferite afecțiuni. Pentru a scăpa de diaree, aceștia puneau într-un litru de vin roșu 15 grame de rădăcină de lumânărică și 15 grame de scoarță de stejar. Puneau, apoi, vasul la fiert și, când dădea în clocot, lăsau focul mic timp de 15 minute, după care trăgeau vasul de pe foc. Îl acopereau și lăsau totul la infuzat. Când preparatul se răcea, consumau câte o ceașcă de vin pe zi, până când scaunul și tranzitul intestinal se reglau.
Un alt remediu eficient împotriva diareei este amestecul alcătuit din: 40 de grame de răcușor, 20 de grame de rădăcină de nalbă mare, 30 de grame de sclipeți, 30 de grame de afine uscate și 10 grame de gențiană galbenă. Într-un litru de apă clocotită se pun trei linguri din acest amestec, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se strecoară și se consumă întreaga cantitate pe parcursul zilei. Cura durează aproximativ 21 de zile.