Ceai de coada șoricelului: Beneficii și contraindicații

de: BZI.ro
10:48, 19 ian. 2022

Ceaiul de coada șoricelului are multe beneficii. În fapt, legenda spune că Ahile a luat planta pentru a-și vindeca soldații răniți.

Denumirea științifică a acestei plante este Achillea milefolium și a căpătat această denumire din cadrul legendei grecești. Coada șoricelului a fost larg folosită timp de lungi secole, dacă nu chiar mii de ani, în medicina tradițională pentru efectele sale.

Din cauza unui număr larg de substanțe ce se pot identifica la ea, oamenii de știință nu au reușit să determine care sunt toate beneficiile sale, însă unele dintre ele sunt clar știute. Efectele terapeutice dau roade dacă sunt administrate ca supliment alimentar.

Consumul excesiv nu aduce mai multe beneficii, ci chiar face mai rău

Ceai de coada șoricelului: Beneficii și tratamente

Studiile făcute de specialiști în scopul determinării efectelor acestei plante s-au făcut pe animale și celule izolate, iar rezultatele au fost foarte satisfăcătoare, având influențe pe mai multe sisteme.

Planta are un conținut ridicat de substanțe analgezice (antiinflamatorii), foarte asemănătoare ca efect cu salvia și sunătoarea din punct de vedere al capacității de ameliorare a durerilor. Având un impact pozitiv asupra pH din piele, atunci când este folosită drept compresă.

Coada șoricelului poate grăbi vindecarea rănilor, în laborator observându-se cum celulele au capacitatea de a se regenera și ridica metabolismul în prezenta acesteia. O folosire în practică poate fi utilizarea acesteia în cazurile femeilor ce au avut parte de epiziotomie.

Efectele asupra tubului digestiv au fost, de asemenea, înregistrate. Aici s-a dovedit doar faptul că planta are capacitatea de a opri spasmele. Fiind utilă în afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil sau sindromului de colon iritabil.

Coada șoricelului crește pe teritoriul țării noastre

Ceaiul capătă rol și în cadrul sistemului nervos, iar substanțele active de la nivelul acesteia au rol împotriva depresiei și a anxietății. Efectul este similar cu cel produs de benzodiazepinelor.

În studiile din 2017 au fost demonstrate efecte pozitive și asupra mai multor arii ale corpului, însă este încă neclar în ce fel. Beneficii au apărut la nivelul sistemului imun, un control mai mare asupra zahărului din sânge și crește rezistența ficatului.

Oamenii au sesizat că are un efect benefic asupra insomniilor, acestea reducându-se. Iar în rândul femeilor s-a observat că stimulează apariția menstruației. Având un efect benefic într-o anumită parte a corpului, pe lângă efectul benefic ce-l reprezintă, apar o serie de schimbări și în cadrul altor arii, complet diferite.

Ceaiul de coada șoricelului are un efect puternic antiinflamator

Contraindicații și persoane de risc

În timp ce numim această plantă ca fiind naturală, trebuie să înțelegem faptul că în ea există multe substanțe ce ulterior pot reacționa cu tratamentul medicamentos prescris de medicul dumneavoastră. Se recomandă administrarea de ceai al acestei plante în cazul în care nu urmați un tratament, sau dacă medicul dumneavoastră decide că nu va reacționa cu prescripția.

În caz de urgență medicii trebuie să știe de consumul acestui ceai datorită caracterului său anticoagulant

Se recomandă a nu se consuma această băutură cu cel puțin 2 săptămâni înaintea unei operații chirurgicale. Iar dacă are loc o urgență chirurgicală, trebuie de menționat persoanelor calificate faptul că dumneavoastră ați avut parte de acest ceai. Caracterul de anticoagulant este foarte bine descris, ajută în cazul prevenirii cheagurilor de sânge, însă accentuează pierderile în hemoragii.