Ceai de cimbru: contraindicații și efecte benefice asupra organismului

de: BZI.ro
10:09, 22 iun. 2022

Ceaiul de cimbru are contraindicații în cazul în care se depășește doza recomandată. Mai mult de atât, planta nu este indicată persoanelor alergice, femeilor însărcinate sau celor ce au probleme de natură cardiacă. Mai mult de atât, copii sub 10 ani nu trebuie să bea ceai de cimbru.

Cu toate acestea, băutura are multiple beneficii asupra organismului. Planta calmează durerile menstruale, tusea și ajută la lupta cu kilogramele în plus. Ceaiul de anghinare este de asemenea extrem de benefic pentru sănătate.

Ceai de cimbru: contraindicații și efecte adverse

Pe lângă faptul că cimbrul poate fi utilizat ca și condiment, planta poate fi introdusă în dieta zilnică și sub formă de ceai. Aceasta are o aromă puternică ce oferă un gust mai bun mâncării. Cimbrul are multiple beneficii pentru sănătate, dar și contraindicații. Ceaiul poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate. Acestora le este interzis consumul deoarece poate provoca avort. Totodată, dacă beți prea mult, băutura poate provoca delir, de aceea nu este indicat să depășiți doza recomandată. Persoanele cu probleme cardiace trebuie să acorde o atenție sporită asupra ceaiului. Acestea pot avea efecte adverse dacă consumă în exces. 

De asemenea, dacă se depășește doza indicată, ceaiul poate provoca greață, amețeli, dureri de cap și stomac. În cazul în care sunteți alergici la oregano, rozmarin sau mentă este foarte posibil să aveți o reacție alergică și la cimbru. Afecțiunea se manifestă prin dureri toracice, dificultăți de respirație și erupție cutanată. Mai mult de atât, dacă urmați un tratament bazat pe estrogen sau medicamente anticolinergice, planta poate diminua efectul lor. Consumat în cantități mari, ceaiul poate crește riscul de sângerare și poate încetini coagularea sângelui. În cazul copiilor, băutura nu este recomandată celor sub 10 ani. 

La ce este bună băutură și cum vă poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus

Pentru prepararea băuturii se vor folosi frunze proaspete, uscate sau pudră. La o cană de apă clocotită se vor pune câteva crenguțe de cimbru, apoi se vor lăsa la infuzat timp de 5-8 minute. În cazul în care optați pentru varianta de pudră, se va pune o linguriță la o cană cu apă clocotită, apoi se amestecă bine. Cimbrul poate ajuta la calmarea tusei productive și la decongestionarea căilor respiratorii. Acesta are proprietăți antispasmodice, ceea ce înseamnă că contribuie la calmarea durerilor menstruale. Mai mult de atât, un studiu a demonstrat efectele benefice ale băuturii la mai multe adolescente ce sufereau de dismenoree. 

Ceaiul le-a ajutat la ameliorarea durerilor. De asemenea, planta este indicată și pentru susținerea sistemului imunitar, fiind bogată în minerale, vitamine și antioxidanți. Un consum regulat a băuturii poate proteja organismul de anumite infecții și ajută la ameliorarea simptomelor bolilor precum astm, gingivită, artrită, inflamații, bronșită acută și bronșită cronică. Persoanele ce se confruntă cu kilogramele în plus, pot lua în considerare servirea ceaiului după mesele principale. Acesta ajută la o mai bună digerare a grăsimilor și are efect detoxifiant asupra organismului. Rezultatele vor începe să se observe după câteva săptămâni sau luni. 

Ceaiul de cimbru are contraindicații, dar și beneficii. Consumată în cantități mari, băutura poate provoca câteva efecte adverse precum greață, vărsături sau dureri de cap. De asemenea, ceaiul de gălbenele are numeroase proprietăți, fiind folosită și în produsele cosmetice.