Ceai de cimbru: Antibioticul din farmacia naturii
Ceai de cimbru, o băutură ce conține substanțe asemănătoare antibioticelor. Are capacitatea de a relaxa sistemul nervos.
Cimbrul aparține familiei de plante numită „mente”, pe lângă faptul că este un condiment arhicunoscut și prezent în bucătăria românească, această plantă are în primul rând efecte terapeutice. Atât grecii, cât și egiptenii, se remarcă în dovezile lăsate ca fiind mari consumatori de ceai ai aceste plante. În 2014, un studiu de caz în acest domeniu a arătat faptul că există peste 400 de subspecii ale cimbrului.
Ceai de cimbru: Beneficii și tratament
O primă acțiune pe care ceaiul de cimbru o deține este un efect asupra celulelor epiteliale, prevenind acneea de la nivelul feței. Aici, ceaiul poate avea un efect benefic, însă specialiștii recomandă folosirea de tincturi pe suprafața afectată de acnee.
Studiile din 2014 făcute asupra acestui subiect, au evidențiat faptul că substanțele din cimbru ar avea capacitatea de a reduce hipertensiunea vasculară. Efectele nu sunt foarte clare, însă s-a înregistrat o scădere a colesterolului, ce ulterior drept consecință are scăderea cantității de aterom din vasele sangvine.
Tusea poate fi vindecată cu ceai de cimbru, acest fapt este unul clar dovedit și după caz se poate recurge la uleiul obținut din presarea frunzelor acestuia. Uleiul poate fi găsit în cadrul farmaciilor. În 2006, o combinație de iederă și cimbru a putut atenua de unele singure simptomele cu tuse puternică ale bronșitei acute. Consumul de ceai de cimbru în cazul tusei și a durerilor în gât fiind o soluție naturală perfectă.
Conținut ridicat de vitamina A și C (similar cu cel al ceaiului de salvie), alături de conținutul de minerale, precum fier și mangan, oferă un suport sesizabil organismului. Ceaiul acesta, la fel ca și în cazul celorlalte, trebuie catalogat drept supliment alimentar.
Trebuie de menționat cu siguranță proprietatea sa de a împiedica dezvoltarea microorganismelor. Cimbrul conține substanțe organice ce sunt asemănătoare cu antibioticele și antifungicele. Bacterii precum Helicobacter pilory, pot fi distruse de către substanțele din acesta. Mucegaiul ca specie aparține de regnul fungi și poate reprezenta un pericol în cazul persoanelor sensibile, motiv pentru care trebuie sa oferim o vigilență sporită când are loc apariția sa.
Posibil să se fi văzut la bunici, dar cu siguranță s-a observat adesea că cimbrul ce este lăsat la uscat nu va fi atacat de insecte. Oamenii de știință au observat acest fapt, iar substanțele ce se găsesc în această plantă au o foarte mare capacitate de a alunga insectele, unde putem adăuga chiar și larvele acestora.
Cimbrul are în componența sa substanțe cu arome foarte puternice, consumul de ceai putând fi catalogat, chiar drept o aromaterapie. Tot aici, putem adăuga faptul că carvacrolul stimulează secreția de dopamină și serotonină la nivelul corpului, efect similar cu flavonoidele din ceaiul de sunătoare.
Contraindicații și efecte adverse
Nu este recomandat consumul de cimbru în cazuri de sensibilități hormonale induse patologic, precum cancerul de sâni, uterin, ovarian, etc. Unele substanțe din cadrul acestei plante au efecte similare cu cele ale hormonilor estrogeni, motiv pentru care nu se dorește un dezechilibru mai mare.
Uleiul de cimbru are caracterul de a provoca iritații dacă este folosit în exces, atenție la cantitate și la alergii. Iar băutul excesiv de această plantă stimulează apariția de probleme la nivelul tubului digestiv. Cu ceai de cimbru se pot vindeca multe afecțiuni, însă totul trebuie să fie moderat, căci efectele adverse nu sunt ceva de dorit, la fel ca și în cazul ceaiului de coada șoricelului.