Ceai de ceapă cu nuci, cea mai bună reţetă pentru tuse
Tusea trece cu ceai de ceapă, dar nu doar tusea, ci multe alte probleme de sănătate pot fi tratate cu ajutorul cepei. Beneficiile pentru sănătate ale cepei sunt cunoscute încă din vremuri străvechi. Știm cu toții cât de sănătos e usturoiul și cât de util în prevenirea bolilor sezonului rece, dar la fel de eficientă este și ceapa.
Aceasta are numeroase roluri în medicina naturistă, datorită conținutului său nutrițional extrem de bogat. În ceapă se regăsesc vitamine, minerale și substanțe nutritive în cantități foarte ridicate și cu un puternic rol antioxidant. Printre mineralele conținute se numără seleniu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, dar în ceapă se află și o cantitate ridicată de vitamina C și vitamina B6, precum și un antioxidant extrem de valoros numit quercetină. Datorită antioxidanților pe care îi posedă, ceapa neutralizează radicalii liberi care atacă celulele corpului, prevenind îmbolnăvirile.
Nutriționiștii și specialiștii în domeniul sănătății confirmă faptul că ceapa ajută la vindecarea răcelii, gripei, bronșitei și la calmarea simptomelor astmului. În prezent, chiar și World Health Organization (Organizația Mondială a Sănătății), a recunoscut rolul important al cepei pentru creșterea apetitului și în tratamentul aterosclerozei.
Remedii naturale pentru tuse şi durere în gât. Ceaiul din ceapă, din nuci sau siropul de hrean, alternativă la medicamente
Rolul antibacterian al cepei este binecunoscut, putând fi consumată intern sau folosită pentru frecții, badijonări sau alte tipuri de aplicații locale.
Igiena bucală se menține cu ceapă crudă
Ceapa este folosită adesea pentru prevenirea degradării dinților, apariției cariilor și a infecțiilor bucale, deoarece are un puternic rol antibacterian. Mestecă în fiecare zi timp de 2-3 minute o bucată de ceapă crudă. În acest mod, vei distruge toți germenii prezenți în cavitatea bucală, dar și la nivelul gâtului. Poți elimina mirosul de ceapă, ținând apoi în gură 1-2 cuișoare sau ronțăind câteva fire de pătrunjel. În plus, pătrunjelul are multă vitamina C, iar cuișoarele posedă o cantitate uriașă de antioxidanți și au de asemenea rol antibacterian.
Tratamente naturiste
- – Miere de albine şi turmeric: de patru ori pe zi ia o linguriţă de miere de albine amestecată cu puţin turmeric.
- – Inhalaţii cu ulei de pin, ienupăr sau brad: se pun câteva picături din aceste uleiuri într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră adânc vaporii degajaţi.
- – Sirop de ridiche neagră: este indicat atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi are şi proprietăţi imunostimulatoare, vindecând orice fel de tuse (seacă sau productivă). Se spală o ridiche neagră şi la capătul cu frunze se face o scobitură care se umple cu miere, de preferat să fie de tei, iar apoi se aşază lângă o sursă de căldură (soba, calorifer etc.), urmând ca în 6-12 ore să se formeze un sirop în interiorul ridichiei. Din acest sirop se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi şi pe măsură ce se consuma siropul, se adaugă miere în scobitura ridichiei, până când coaja acesteia începe să se usuce. Sirop din ridiche neagră se poate obţine şi feliind două ridichi, aşezându-se apoi, într-un castron, alternativ: un rând felii de ridiche, un strat de miere, în 6-12 ore începând să se formeze sirop.
- – Ulei de oregano: o infuzie cu ulei de oregano face minuni în cazul tusei persistente. Dr. Oz. citat de eva.ro recomandă să fierbi puţină apă, să pui 3-4 picături de ulei de oregano şi să faci inhalaţie cu un prosop pe cap.
Remedii naturale pentru tuse şi durere în gât. Ceaiul din ceapă, din nuci sau siropul de hrean, alternativă la medicamente
- – Vinul de ceapă: este un remediu foarte bun atât pentru tuse, cât şi pentru durerile de cap şi de gât cauzate de sinuzită. Într-un vas (castron, sticlă) se pun 200 grame de ceapă tocată mărunt, 100 grame de miere polifloră şi 500 ml de vin natural (roşu sau alb). Se lăsă la macerat 10 zile într-un loc călduţ, după care se strecoară şi se beau 3-4 linguri pe zi.
- – Ceai de ghimbir: pentru gât inflamat şi tuse. Pune câteva felii de ghimbir proaspăt în apă fiartă, lasă la infuzat 10 minute şi serveşte ceaiul cu înghiţituri mici.
- – Ceai de salvie: pentru durere în gât. Se prepară ceaiul lăsând la infuzat salvia, după care se adăugă puţină sare de mare şi se face câte o gargară de trei ori pe zi.
- – Sirop de ceapă: se prepară din trei cepe tocate mărunt, 150 ml de apă şi 100 grame de miere. Amestecul se fierbe timp de cinci minute, se lăsă la răcit şi se iau 3-4 linguri pe zi.
- – Limonadă caldă pentru gât: se stoarce o lămâie într-un pahar cu apă călduţă şi se adăugă puţină miere de albine. Lămâia este o sursă foarte bună de vitamina C şi ajută organismul să se recupereze mai repede, însă este nevoie de cel puţin trei pahare consumate pe zi.
- – Ceai din ceapă: o ceapă de mărime medie, cu tot cu coaja, se zdrobeşte cu pumnul de masă, se fierbe în 300 ml de apă, timp de 10 minute, iar când se răceşte amestescul se adaugă trei linguriţe de miere. Se consumă 2-3 căni de ceai din ceapă pe zi.
Remedii naturale pentru tuse şi durere în gât. Ceaiul din ceapă, din nuci sau siropul de hrean, alternativă la medicamente
- – Ceai din ceapă şi nuci: se taie mărunt două cepe, cu tot cu coajă şi, împreună cu trei nuci zdrobite, se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Când se răceşte amestecul se îndulceşte cu miere şi se bea pe parcursul unei zile.
- – Ceai de nuci: se dau în clocot 750 ml de apă şi apoi se adaugă cinci nuci spălate bine şi doar crăpate, evident, cu coaja cu tot. Se fierbe totul încă zece minute şi se bea călduţ, neîndulcit.
- – Sirop de hrean: peste o rădăcină de hrean rasă se adaugă cinci linguri de miere, se amestecă bine totul şi după câteva ore de macerare se pot consuma trei linguriţe pe zi din siropul format.
- – Sirop din lapte, ceapă şi usturoi. Se macină căţeii dintr-o căpăţână de usturoi şi se dă pe răzătoare o ceapă medie, amestecul fierbându-se timp de cinci minute într-un litru de lapte dulce. După gust, se poate îndulci cu miere şi se consuma o lingură la două ore.
- – Ceaiul de tei calmează tusea şi gâtul iritat. Sunt indicate 2-3 căni de ceai din flori de tei pe zi îndulcit cu miere.
Remedii naturale pentru tuse şi durere în gât. Ceaiul din ceapă, din nuci sau siropul de hrean, alternativă la medicamente
- – Piperul alb, măcinat, amestecat cu miere. Un vârf de cuţit de piper alb, amestecat cu o linguriţă de miere, consumat de trei ori pe zi, face minuni în cazul tuşei.
- – Decoctul de cimbru: 30 de grame de plantă la un litru de apă. Se beau trei căni pe zi, între mese.
- – Decoct de muşeţel: pentru calmarea tusei convulsive. Se pun comprese calde cu decoct de muşeţel, pe torace.