Cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului, Buna Vestire: tradiții, obiceiuri și superstiții

de: Maria Moldovanu
02:00, 25 mart. 2022

Ziua de 25 martie este un omagiu adus amintirii vremurilor în care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit Sf. Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe pruncul Iisus Hristos. Această zi specială este cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului și are loc în perioada Postului Mare. Aduce cu ea nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții

Buna Vestire este momentul în care istoria ia o altă cale, una către veșnicie prin zămislirea Sa, datorită Sacrificiului Suprem. Este clipa în care cerul și pământul se reunesc pentru a sta la sfatul de taină al Universului. Momentul în care umanitatea va primi cel mai sacru dar prin iubirea nemărginită a Fecioarei Maria, pe Însuși Creatorul. În prezent este considerată una dintre principalele sărbători bisericești pentru creștini.

Buna Vestire în popor poartă denumirea de ”Ziua Cucului”

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată dintre toate sărbătorile Fecioarei Maria

Buna Vestire sau Blagoslovenia este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul religios al românilor. Aceasta este celebrată în fiecare an în ziua de 25 martie și este un omagiu adus amintirii vremurilor în care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit Sf. Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe pruncul Iisus Hristos.

”Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărui nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate sa fie aceasta? Si îngerul i-a zis: Nu te teme, Mărie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua in pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus”, (Luca I, 26-38).

Data la care a fost sărbătorită Buna Vestire a variat încă de la început. Bisericile apusene se închinau sfinților pe 18 decembrie, în timp ce alte popoare considerau 5 ianuarie ca fiind ziua corectă.

După cum istorisesc imnurile bisericești, sărbătoarea Bunei Vestiri este considerată ”începutul mântuirii noastre”. Reprezintă apogeul în care zămislirea Domnului începe să dea roade, iar planul Său suprem cu privire la unirea omenirii cu forțele duhovnicești este dus la bun sfârșit.

Potrivit arhivelor, Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată dintre toate sărbătorile Fecioarei Maria.

De ziua Maicii Domnului nu trebuie să uităm să punem pe pragul casei pâine și sare pentru a hrăni îngerii

Tradiții, obiceiuri și superstiții: ”Cucu-n spate mi-a cântat / și moartea m-a săgetat!”

Buna Vestire mai este cunoscută și drept Blagoslovenia

Această zi specială dedicată Maicii Domnului este sărbătorită în perioada Postului Mare, iar cu o astfel de ocazie Biserica aprobă dezlegarea la pește, indiferent de ziua în care se pică. Odată cu trecerea timpului, numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții și-au făcut loc pe lângă acest moment sacru.

Din bătrâni s-a transmis și denumirea de ”Ziua Cucului” datorită importanței colosale pe care o are pasărea  în păstrarea tradiției. Totul se datorează primului cântec al cucului din acel an, care anunță sosirea primăverii. Craca pe care pasărea și-a făcut prestația era tăiată și dusă fetelor tinere, pentru a fi pusă în scăldătoare și a le purta noroc în ale măritișului.

Din bătrâni se zvonește că era un semn rău dacă reușeai să auzi primul cântec al acestei păsări prevestitoare pe stomacul gol:

”Cucu-n spate mi-a cântat / și moartea m-a săgetat!”

O superstiție foarte populară era legată de păsările din curtea fiecărei gospodării. Se zvonea că în niciun caz acestea nu trebuiau căutate de ouă și, mai ales, nu trebuiau puse cloști, pentru că riscau să aducă pe lume puișori urâți, cu malformații. În ziua de Buna Vestire ouăle nu trebuie să fie consumate și nici păstrate, era considerat a fi de rău augur.

Încă din trecut s-a transmis prin viu grai că în această zi specială și aducătoare de minuni oamenii ar trebui să evite certurile și gândurile rele, căci riscă să-și aducă necazuri pe parcursul întregului an. Se crede că așa cum va fi de Buna Vestire afară, așa va fi și în ziua de Paște. Este foarte important ca de cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului să nu uităm să punem pe pragul casei pâine și sare pentru a hrăni îngerii.