Cea mai simplă rețetă de cornulețe: Cel mai bun desert pentru Sărbători
Apropierea Sărbătorilor de iarnă ne face pe toți să ne aducem aminte de copilărie când mergeam la bunica în această perioadă, iar ea ne aștepta cu cele mai bune preparate și dulciuri. Cea mai simplă rețetă de cornulețe pe care o folosea bunica pentru această perioadă frumoasă a anului este ușor de făcut de către orice gospodină la ea acasă.
Făcute după această rețetă, cornulețele îi ieșeau bunicii fragede, vanilate și aromate, de se topeau în gură. Pentru cea mai simplă rețetă de cornulețe cu rahat, bunica folosea pentru aluat unt sau untură.
De obicei, bunica prefera să facă aceste cornulețe cu rahat mici, atât cât să încapă dintr-o singură îmbucătură.
Cea mai simplă rețetă de cornulețe: Ce ingrediente folosea bunica
Pentru cea mai simplă rețetă de cornulețe, bunica punea 550 g făină, 250 g untură de porc, 150 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, sare, vanilie, coajă de lămâie, 250 g rahat și zahăr pudră vanilată pentru pudrat, la final. Pentru aluat, bunica mai punea 1-2 linguri de apă rece atunci când făina nu era foarte bună și nu i se lega aluatul.
Pentru aluat, bunica punea într-un bol untura de porc și adăuga făină, gălbenușurile, zahărul pudră, sarea, vanilia și coaja de lămâie.
Bunica obișnuia să frământe aluatul doar câteva secunde, nu mult, atâta cât să fie omogen. În cazul în care aluatul nu se lega, bunica adăuga treptat 1-2 linguri de apă foarte rece, asta deoarece făina putea să absoarbă mai multă umiditate decât altele. De asemenea, bunica avea grijă ca untura de porc să se incorporeze bine în aluat.
Când era frământat, bunica punea aluatul într-o folie alimentară și îl lăsa 30 de minute la odihnă, la loc răcoros, în cămară. Bunica nu îl punea la răcit în frigider deoarece risca să se întărească foarte tare și să se înmoaie din nou.
Secretele aluatului fraged pentru cornulețe
Bunica obișnuia să împartă aluatul în 3 porții egale. Pe urmă lua fiecare porție de aluat în parte și o întindea în formă de cerc, astfel încât cercul să aibă un diametru de circa 30-35 cm. Cu un cuțit, bunica tăia aluatul întâi în jumătate și apoi în sferturi. Pe urmă îl tăia în optimi, iar acestea încă o dată în jumătate. Astfel, bunica avea 16 triunghiuri la final.
Pe fiecare triunghi, bunica punea o bucățică de rahat după care rula cornulețele de la bază la vârf și le așeza în tava tapetată cu hârtie de copt, astfel încât vârful să fie chiar dedesubt.
Când termina toate cornulețele de făcut, bunica le dădea la copt la foc mediu, în cuptorul preîncins. După ce le scotea din tavă, bunica tăvălea cornulețele cu rahat prin mult zahăr pudră și le punea într-un bol. Marele secret al gustului extraordinar era acela că bunica le dădea prin zahărul pudră când cornulețele încă erau fierbinți deoarece așa zaharul se prindea de ele.
Acest desert făcut după cea mai simplă rețetă de cornulețe era extrem de delicios și rezista aproape o săptămână, asta dacă nu erau mâncate până atunci.
Dacă vă place această rețetă, puteți încerca și rețeta de cornulețe cu untură, ca la mama acasă, cornulețe cu osânză, după o rețetă a bunicii sau cornulețe cu untură și borș, acel gust al sărbătorilor ca la bunica.