Cea mai puternică rugăciune de citit în Ajunul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri
Crăciunul este una din cele mai importante sărbători pentru creștini. Crăciunul unește oamenii și îi face mai buni. Sărbătoarea Nașterii Domnului începe cu Ajunul, pe 24 decembrie. Crăciunul durează 3 zile. În fiecare zi, pe lângă rugăciunile obișnuite, românii spun o rugăciune specială pentru binele familiei, pentru nădejde, pentru sănătate și bunăstare.
Iată care este cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în zilele de Crăciun:
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite.Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun
Creştinii adevăraţi respecta o serie de tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, una din cele mai importante sărbători a omenirii. Crăciunul este marcat de diferite tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care oamenii le respecta în fiecare an. Iată câteva tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun pe care ar trebui să le ştii! Conform unei vechi tradiţii, nu este bine să te baţi absolut deloc în Ajunul Crăciunului, nici măcar în joacă. Dacă încalci această regulă, se spune că vei avea ghinion tot anul.
De asemenea, se spune că Maica Domnului a cerut ajutorul lui Moş Ajun înainte de a-l naşte pe Mesia. Moş Ajun era, însă, prea sărac, aşa că a trimis-o pe Fecioara la fratele său, Moş Crăciun. Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Crăciun. În plus, o altă tradiţie spune că este indicat că în noaptea de 24 spre 25 decembrie, să dormi pe paie de fân, deoarece acestea sunt preferate de boi, cei care l-au încălzit pe pruncul Iisus cu suflarea lor. În această seară, vorbe din popor susţin că boii vorbesc despre Mântuitor şi naşterea Acestuia.
Un obicei românesc al sărbătorilor de iarnă este primirea preotului în casă pentru a o sfinţi şi păzi de spiritele rele în noul an. Preoţii umblă din casă în casă, iar credincioşii îi primesc cu braţele deschise, oferindu-le bani pentru sfinţirea apartamentelor. În plus, un obicei din alte sate, este ca preotul şi băieţii din corul bisericii să umble prin sat. Fiecare trebuie să poarte o icoană cu Naşterea lui Iisus Hristos în braţe.
Alte obiceiuri practicate de gospodine:
În dimineaţa de Ajun, ieşeau cu mâinile pline de aluat crud şi mânjeau fiecare pom fructifer, pentru că roadele acestora să fie bogate în anul ce urmează. De asemenea, femeile obişnuiau să numere şi să ascundă fusele de la furcă de tors sau puneau o piatră în cuptor. Credinţă populară era că dacă fac aceste lucruri, îndepărtau spiritele rele din casa pentru tot anul care urma să vină.
Pe lângă tradiţii şi obiceiuri, există şi o serie de superstiţii în care romanii cred cu desăvârşire. De exemplu, nu este bine să dai cu mătura în niciuna dintre cele trei zile sfinte de Crăciun, este interzis să speli rufe sau să dai împrumut bani, altfel vei fi sărac tot anul viitor. În trecut, femeile ţineau un post destul de dur în ziua dinaintea Crăciunului: nu mâncau nimic în timpul zilei, iar seara consumau câteva prune uscate sau fructe fierte.
În alte regiuni ale ţării, superstiţiile spun că dacă animalele se culca pe partea stângă în seara de Ajun, iarna va fi geroasă, plină de ninsori abundente. Cei care plâng în ziua de 24 decembrie vor avea un an nou plin de tristeţe. În dimineaţa zilei de 25 este indicat să te speli cu apă curată în care să pui o monedă de argint.