Cea mai poluată capitală din lume, New Delhi, acoperită de un smog toxic. Autorităţile au anunţat că gradul de poluare este „sever”

de: Cutcovschi Lavinia
14:45, 29 nov. 2022

Cea mai poluată capitală din lume, New Delhi, este acoperită de un smog toxic în contextul în care poluarea aerului se înrăutăţeşte odată cu sosirea iernii. Locuitorii din capitala Indiei se confrunta cu dificultăţi de respiraţie în fiecare iarnă. În acest sens, din cauza poluării, şcolile din India ar putea să fie închise.

Concentraţiile de particule din aer sunt sunt de trei ori mai mari decât limitele admisibile. Autorităţile au anunţat că gradul de poluare este „sever”. Gradul de poluare a ajuns să fie atât de ridicat la nivelul statului indian încât locuitorii oraşului Delhi sunt supuşi zilnic unui risc mare de îmbolnăvire.

Cea mai poluată capitală din lume, New Delhi, acoperită de un smog toxic

Locuitorii se confrunta cu această problemă în fiecare iarnă, întrucât temperaturile scăzute ţin agenţii toxici la nivelul solului.

„Pe măsură ce temperaturile minime scad, apariţia graduală a ceţii în timpul primelor ore ale dimineţii va creşte, ducând la deteriorarea indicelui de calitate a aerului (AQI)”, a anunţat un serviciu al guvernului federal indian, Sistemul pentru Calitatea Aerului şi Previziuni şi Cercetări Meteorologice (ŞAFAR).

Potrivit datelor, nivelul particulelor de 2,5 microgram a fost de 180 micrograme per metru cub de aer în Regiunea Capitalei Naţionale Delhi, de trei ori mai mare decât limita accesibilă. În mai multe zone ale metropolei pragul poluării a fost de 400, considerat un indice „sever”.

De-a lungul timpului, autorităţile au adoptat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea indicelui de calitate a aerului, printre care se includ trecerea pe carburanţi mai curaţi a flotei de vehicule folosite de transportul public, stropirea cu apă a teraselor şi străzilor. Pentru a controla poluarea, aceste măsuri trebuie aplicate nu doar în capitală, ci şi în localităţile din jurul ei, potrivit experţilor.

Activiştii de mediu au început să ia măsuri şi au cerut autorităţilor închiderea şcolilor, în contextul în care locuitorii oraşului Delhi au inhalat mai mult fum decât aer.

Important de precizat este că orice trece de 400 micrograme/m3 pe indicele ICA poate afecta starea de sănătate a oamenilor. Persoanele care au cel mai mult de suferit de pe urma poluării rămân cei cu afecţiuni grave.

Normă de poluare propusă de Comisia Europeană

La acest capitol, pentru a combate poluarea, Comisia Europeană a propus o nouă normă de poluare, pe care a numit-o Euro 7, pentru reducerea emisiilor poluante provenite de la vehicule şi îmbunătăţirea calităţii aerului. Totodată, printre noile cerinţe se includ actualizarea şi înăsprirea limitelor pentru emisiile de poluanţi.
Noile norme de emisii Euro 7 ar putea contribui la un control mai bun al emisiilor de poluanţi atmosferici provenite de la toate vehiculele noi şi la asigurarea faptului că autoturismele noi rămân curate mai mult timp.

“Noile norme sunt neutre din punctul de vedere al combustibililor și al tehnologiei, impunând aceleași limite indiferent dacă vehiculul utilizează benzină, motorină, sisteme electrice de transmisie sau combustibili alternativi”, după cum subliniază CE în comunicatul recent.

Așadar, gradul de poluare a ajuns să fie atât de ridicat la nivelul statului indian încât locuitorii oraşului Delhi, cea mai poluată capitală din lume, sunt supuşi zilnic unui risc mare de îmbolnăvire.