Cea mai neagră săptămână la Iași de la începutul pandemiei de COVID-19! Este prima dată când s-au înregistrat atât de multe decese! Medicii au o explicație care nu este pe înțelesul tuturor
Cea mai neagră săptămână la Iași de la începutul pandemiei de COVID-19. În 7 zile, 20 de pacienți diagnosticați cu coronavirus au murit în secțiile de terapie intensivă. Numărul de decese a ajuns la 118. Medicii au o explicație pentru numărul mare de decese, dar se pare că această explicație nu este pe înțelesul tuturor
Prima săptămână din luna septembrie s-a încheiat cu 20 de decese la Iași. Medicii spun că este cea mai neagră săptămână, săptămâna în care cei mai mulți bolnavi au pierdut lupta cu viața de la începutul pandemiei de COVID-19. Persoanele care au murit sufereau și de alte afecțiuni. Din cauza infectării cu coronavirus, boala lor s-a agravat, iar medicii nu au mai putut face nimic. Iașul se menține pe un trend ascendent ca număr de infectări cu COVID-19, iar cadrele medicale privesc cu dezamăgire către populația care, după 6 luni de la declanșarea pandemiei, încă nu respectă măsurile de protecție.
Iașul a îngropat 20 de pacienți cu coronavirus în numai 7 zile. Medicii spun că tinerii îmbolnăvesc bătrânii
În Iași sunt două secții de terapie intensivă care tratează pacienții cu COVID-19. Una este la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și cea de-a doua la Spitalul de Neurochirurgie. În numai 7 zile, în cele două secții, 20 de oameni au murit, sub privirile neputincioase ale medicilor. Niciun miracol nu le mai putea salva viața. Medicii explică motivele pentru care Iașul îngroapă atât de multe persoane într-un timp atât de scurt.
„Noi nu-i protejăm pe cei mai în vârstă. Majoritatea persoanelor internate în secțiile de terapie intensivă sunt persoane vârstnice. Ei se protejează cum pot mai bine și asta pentru că sunt conștienți că fac parte din grupul vulnerabil. Din păcate însă, tinerii sunt vectori de transmitere comunitară și de îmbolnăvire a persoanelor vârstnice. Mulți revin din concediu și chiar dacă nu au simptome, poate poartă virusul. La ei nu se manifestă, dar îl transmit persoanelor în vârstă, care iată, nu răspund la tratamentele medicilor și astăzi mulți nu mai sunt printre noi”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Medic: „Dacă vă uitați pe aleea Lăpușneanu, veți vedea de ce avem atât de mulți pacienți cu COVID-19 în stare critică”
„Virusul găsește punctul din călcâiul lui Ahile și acolo atacă”, spune dr. Florin Roșu.
COVID-19 atacă persoanele vârstnice care au și alte comorbidități. Asta nu mai este o noutate pentru nimeni, spun medicii. Cu toate acestea, tinerii care nu respectă măsurile de protecție sunt cei care îi îmbolnăvesc pe bătrâni.
„Dacă vă uitați pe aleea Lăpușneanu, veți vedea de ce avem atât de mulți pacienți cu COVID-19 în stare critică. Oamenii nu mai păstreză măsurile de distanțare și protecție. Totodată, numărul de pacienți din terapie intensivă a crescut și suntem pe o pantă ascendentă, pentru că a crescut și numărul de cazuri noi raportate zilnic. Populația încă revine din concediu. Din numărul total de cazuri, 5 la sută intră în terapie intensivă pentru că boala de care suferă se decompensează odată cu infectarea cu coronavirus. Starea pacienților se agravează și nu mai pot fi tratați pe salon”, mai spune dr. Florin Roșu.
Dr. Florin Roșu: „Acesta este vârful pandemiei de coronavirus, când avem atât de mulți pacienți în terapie intensivă”
Secția de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost toată săptămâna ocupată la capacitate maximă. În această secție au murit 10 din cei 20 de pacienți. Medicii spun că cea mai tânără pacientă care a murit avea 45 de ani și avea ciroză hepatică toxică. Nu a mai avut nicio șansă.
„În acest moment (n.r.- ieri) avem internați 8 pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani. Aceștia suferă și de alte comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat și boli cardiovasculare. Cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul pacienților cu diabet zaharat. Sistemul lor imunitar deja scăzut nu a mai putut face față luptei împotriva coronavirusului. Chiar dacă am crezut cu toții că vârful pandemiei a fost în luna aprilie, statisticile arată că abia acum ne aflăm pe acest vârf. Întotdeauna ne raportăm la vârfuri ținând cont de numărul de pacienți internați la terapie intensivă. Acum avem cei mai mulți pacienți. Recomandăm populației să nu se relaxeze și să păstreze în continuare măsurile de protecție și distanțare”, încheie dr. Florin Roșu.