Cea mai neagră săptămână de la UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași din ultima lună! Afecțiunile cardiace au pus în pericol viața a zeci de pacienți
Cele mai multe cazuri grave din ultima lună la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon din Iași. Medicii unității au povestit despre afecțiunile cele mai grave pentru care au fost solicitați. Numeroși ieșeni care au afecțiuni cardiovasculare au făcut stop cardio-respirator
Echipajele UPU-SMURD au avut cea mai neagră săptămână din ultima lună. Nu infecția cu COVID-19 le dă acum bătăi de cap medicilor ieșeni. În utimele zile, mai multe persoane au ajuns la spital sau au solicitat de urgență echipajul SMURD din cauza unui stop cardio-respirator. Acasă sau la locul de muncă, personalul medical a resuscitat pacienții pentru a le salva viața. Șansele de supraviețuire pentru pacienții cu vârsta de peste 65 de ani și cu astfel de afecțiuni cronice sunt mult mai slabe. Tot în această săptămână, în decursul unei nopți, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au ajuns mai mulți bărbați care au suferit atacuri de panică și care au început să plângă. În total, au fost 5 persoane care au necesitat îngrijiri medicale pe fondul atacului de panică.
Medicii de la UPU-SMURD Iași au avut o săptămână cu cele mai grave cazuri
În urmă cu câteva săptâmâni, medicii se confuntau cu cele mai grave cazuri după ce se prezentau în urgență pacienți cu COVID-19. Ultimele zile însă, au îndreptat atenția medicilor către alte afecțiuni care pun viața pacienților în pericol. Medicii UPU-SMURD Iași spun că s-au confruntat cu cele mai grave cazuri din ultima lună, care nu au fost determinate de infecția cu coronavirus.
„Au fost multe cazuri grave, numeroase stopuri cardio-respiratorii. Unii au supraviețuit, cei cu vârste sub 65 de ani, alți au avut o evoluție nefavorabilă. În special cazuri de cardiologie și diabet. Am avut paciente cu boli cardiovasculare de 63 de ani, de 65, un pacient de 81 de ani a avut din fericire o evoluție bună și este internat la medicină internă și pe care sperăm să îl externăm.
Duminica trecută, 17 ianuarie 2021, au fost cele mai puține cazuri care au ajuns la UPU, aproximativ 160, însă de luni au depășit 200 de cazuri. Au fost și persoane transportate și internate la spital, dar și resuscitate acasă sau la serviciu. În zilele de miercuri și de joi au fost câte 5 cazuri grave pe zi. Recomand pacienților care au boli cardiovasculare să-și urmeze tratamentul și să viziteze medicul curant”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare prezintă un risc ridicat de deces
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidența acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant. Atunci când o persoană intră în stop cardiac nu mai respiră și trebuie resuscitată în primele 10 minute, pentru a salva activitatea cerebrală. Medicii spun că pentru acești pacienți, cel mai important este să se prezinte la timp pentru control și să respecte recomandările primite. Stopul cardio-respirator are loc atunci când inima nu se mai contractă și nu mai primește aer de la plămâni. Totodată, înseamnă oprirea bătăilor inimii, a activității cardiace subit și apare brusc. Cauzele pot fi date de insuficiența de valvă sau plămânul care nu mai funcționează corespunzător.