Cea mai mare şi modernă centrală electrică în cogenerare din Europa a primit autorizația de construire. „Pas strategic pentru viitorul energetic al României”
Centrala electrică Mass Mintia, o investiţie în valoare de 1,4 miliarde de euro, amplasată în comuna Veţel din judeţul Hunedoara, a primit autorizaţia de construire din partea administraţiei publice locale, a anunţat vineri senatorul liberal Călin Marian, fost prefect al judeţului.
„Facem paşi siguri pe drumul spre dezvoltare în domeniul energetic, iar realizările recente confirmă angajamentele asumate. Un exemplu elocvent în acest sens este centrala în cogenerare de la Mintia, un proiect pe care l-am susţinut şi sprijinit activ prin toate pârghiile legale pe parcursul mandatului meu de prefect al judeţului Hunedoara. După parcurgerea tuturor etapelor administrative, proiectul a primit autorizaţia de construire, ceea ce înseamnă că investiţia a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuţie este de 36 de luni de la începerea lucrărilor”, a notat senatorul PNL pe pagina sa de Facebook.
„Pas strategic pentru viitorul energetic al României”
Potrivit acestuia, investiţia este o realizare economică importantă şi un „pas strategic pentru viitorul energetic al României”.
Noua centrală de ultimă generaţie va fi cea mai mare şi modernă din Europa şi va avea o capacitate de 1.700 MW. În plus, va contribui semnificativ la asigurarea independenţei energetice a României, dar şi la crearea a peste 600 de locuri de muncă, a menţionat senatorul Călin Marian.
Pe 18 decembrie, Guvernul a declarat proiectul de investiţii „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanţă naţională în domeniul energiei.
Costurile aferente construirii şi punerii în funcţiune vor fi finanţate de investitorul privat MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL.
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată în 2022 cu 91 milioane de euro
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată în 2022 cu 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. A fost vândută de Complexul Energetic Hunedoara, în 2022, prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro.
Alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conductă nouă de transport gaze naturale, realizată Transgaz și conectată la conducta BRUA.