Cea mai mare indemnizație de șomaj acordată unui ieșean în 2021 este de 3.179 de lei. Un fost manager zonal, angajat într-o multinațională, primește acești bani de la stat în fiecare lună

de: Raluca Costin
02:00, 01 iun. 2021

Un ieșean în vârstă de 49 de ani, care a muncit într-o multinațională ca manager zonal, primește o indemnizație de șomaj în valoare de 3.179 de lei. Este cea mai mare sumă acordată anul acesta unui șomer din Iași, de la bugetul de stat. Cei mai mulți șomeri ieșeni sunt din mediul rural, fiind înregistrate la AJOFM un număr de 7.510 persoane

Un fost manager zonal, care a muncit într-o multinațională, primește lunar de la bugetul de stat o indemnizație de șomaj în valoare de 3.179 de lei. Suma acordată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) reprezintă cea mai mare indemnizație acordată unui șomer din Iași. Bărbatul în vârstă de 49 de ani poate încasa acești bani lunar timp de 12 luni.

Potrivit datelor furnizate de specialiștii instituției, în prezent sunt înregistrați 9.214 șomeri din care 1.858 sunt beneficiari ai indemnizației de șomaj. Aceștia încasează sume cuprinse între 400 și 1.000 de lei lunar, pentru o perioadă de minimum 3 luni până la 12 luni, în funcție de vechimea în muncă.  Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Astfel, din numărul total de șomeri înregistrat la AJOFM, 7.510 persoane locuiesc în localitățile din Iași și numai o parte dintre aceștia primesc indemnizația de șomer, fiind vorba de aproximativ 1.000 de persoane. Potrivit specialiștilor AJOFM Iași, șomerii indemnizabili trebuie să completeze o serie de documente o dată la 6 luni.

„Nu primesc indemnizația, dar trebuie să se înregistreze la AJOFM. Persoanele care primesc indemnizația de șomaj încasează lunar o sumă în funcție de vechime, fiind vorba de persoanele care au măcar 10 ani vechime în câmpul muncii și primesc timp de 12 luni această indemnizație”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Persoanele care primesc indemnizația de șomaj trebuie să fi muncit cel puțin 12 luni înainte de a deveni șomere

Acestea pot obține ajutoarele financiare în funcție de stagiul cotizării. Astfel, indemnizație primesc timp de 3 până la 6 luni persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Ieșenii primesc timp de 9 luni indemnizația dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani și timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Absolvenții din Iași primesc ajutor de șomaj pentru o perioadă fixă de 6 luni.

Valoarea indemnizației depinde de stagiul de cotizare și reprezintă 75 la sută din valoarea ISR- indicele social de referință, care este 500 de lei, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare (între 3 și 10 la sută). În această perioadă sunt disponibile 501 locuri de muncă vacante, cele mai multe în domeniul construcții, unde angajații pot încasa salarii de până la 1.000 de euro, pe lună, dacă au studii superioare. Rata șomajului se menține scăzută în continuare, iar în ultimele luni, patronii din Iași au făcut angajări masive, cele mai multe fiind în domeniul construcții și alimentar.

A crescut numărul de locuri de muncă pentru persoanele care vor să muncească în străinătate

Ieșenii care vor să lucreze în străinătate au la dispoziție mai multe locuri de muncă, în diverse domenii de activitate. Prin rețeaua EURES, gestionată de AJOFM Iași, sunt disponibile 165 de posturi. Ieșenii se pot angaja ca șoferi în Germania, măcelari în Polonia și lucrători în izolarea clădirilor în Slovenia, dar și muncitori în fabricile din Norvegia. Astfel, cei care vor să se angajeze în Germania ca șoferi profesioniști pe camion trebuie să aibă experiență profesională în transportul buștenilor, al lemnului scurt și lung, experiența cu o macara și să trimită CV-ul în limba germană sau engleză. Salariul oferit este de 3.000 de euro/lună, brut.

De asemenea, cei care au experiență ca măcelar se pot angaja în Slovenia pentru 1.024 de euro brut pe lună, la care se adaugă sporuri. Cele mai mari sunt de 50 la sută pentru cei care lucrează în tura de noapte și 20 la sută în funcție de rezultate. În Polonia se pot angaja ieșenii care doresc să lucreze la izolarea clădirilor, care au educație profesională tehnică de bază. Aceștia primesc un salariu lunar brut de aproape 2.000 de euro și trebuie să știe limba engleză, polonă sau rusă. Numărul total de locuri de muncă vacante în străinătate, în țări precum Norvegia, Polonia, Olanda, unde se angajează culegători de flori, cu 10 euro brut, pe oră sau Malta și Italia, a crescut în ultima lună.