Cea mai mare ediție a Campionatului Mondial de Esports din istorie. Cu ce a rămas Iașul după 10 zile de jocuri video și spectacole – FOTO
Organizatorii Campionatului Mondial de Esports au vrut ca a 15-a ediție de Esports să se desfășoare în mare fel. Astfel, competiția de la Iași a fost cea mai mare din istorie, având sute de participanți
La începutul evenimentului, oamenii erau destul de nedumeriți despre ce este vorba la o astfel de competiție. Totuși, pentru câteva zile, orașul Iași a fost principalul punct din lume în ceea ce privește jocurile video. Evenimentul a fost de o amploare pe care nici organizatorii nu au putut să o anticipeze, drept dovadă că au existat unele probleme și situații neprevăzute ce au îngreunat desfășurarea competițiilor.
Cea mai mare ediție din istorie
Începând cu data de 24 august 2023, s-a deschis oficial cea de-a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports. Festivitatea a fost una grandioasă, cu un spectacol desăvârșit de lumini și artificii, la care au asistat peste 10.000 de oameni. La campionat au participat 700 de jucători din 120 de țări, fiind un efort extrem de mare în ceea ce privește transportul și cazările.
Totuși, în prima zi de competiții au început și problemele, din cauza caniculei meciurile au întârziat foarte mult, unii jucători au așteptat și câte 8 ore pentru a putea să participe. Tot din cauza căldurii, la Sala Polivalentă, sistemul de climatizare nu făcea față, astfel că aerul era irespirabil, iar accesul publicului a fost interzis. Cu multe meciuri întârziate, iar nimeni nu putea oferi un răspuns, fani și jucătorii începeau să-și piardă din răbdare. Pe parcusul zilelor în care s-au desfășurat meciurile, problemele au început să dispară, iar, în cele din urmă, organizatorii au reușit să pună la punct toate elementele tehnice.
Cu siguranță, cel mai mare câștig al Campionatului Mondial a fost apariția în număr mare a fanilor. Atât comentatorii, cât și jucătorii au fost plăcut suprinși să vadă sute de oameni, chiar și la temperaturi foarte ridicate, cum se adunau în fața scenelor pentru a urmări cu atenție meciurile. De asemenea, la eveniment și-au făcut apariția prințul Iordaniei și cel al Arabiei Saudite, dar și mulți alți investitori din țările asiatice.
Încă este devreme să vorbim despre efectele pe care le-a generat această competiție la nivel internațional. Însă, cu siguranță, oamenii vor începe să-și împărtășească experiențele plăcute sau mai puțin plăcute cu publicul larg.
Doar o medalie pentru România
În ceea ce privește întrecerile sportive, la fiecare tip de joc am avut reprezentanți din România. Mulți oameni își puneau speranța în echipa României la Dota 2 pentru o clasare în primele trei, chiar și jucătorii erau încrezători. Însă a fost un dezastru, băieții de la Dota 2 nici măcar nu au trecut de grupe, după un start catastrofal. La echipa de fete a României la CS GO, în frunte cu Ana Dumbravă, speranțele erau mari, însă s-a dovedit că cele adverse erau mult prea puternice. Cu siguranță, cel mai mare suport a fost pentru echipa de băieți la CS GO, care a ajuns până în sferturi, unde a pierdut cu Suedia. Sute de oameni s-au adunat la fiecare meci pentru a scanda pentru România, creând o atmosferă ca la meciurile mari de pe stadion. Singura medalie românească a fost obținută de echipa de la PUBG mobile, băieții cucerind bronzul după o competiție dificilă.
În fiecare zi s-au desfășurat zeci de meciuri pe scenele amplasate în zona Palas și la Sala Polivalentă, jucătorii petrecând și câte 10 ore la competiții. Per total, oamenii au fost mulțumiți, însă au existat destul de multe probleme tehnice și întârzieri. Uneori exista senzația că acest eveniment a fost mult prea mare pentru echipa care s-a ocupat de organizare, însă toată lumea a lucrat aproape non-stop.
Mii de oameni la ceremonia de închidere
Pentru mulți, cel mai atractiv moment al evenimentului a fost ceremonia de închidere, unde timp de trei zile au fost organizate mai multe concerte cu artiști din România și de nivel internațional. Tot în acest cadru au fost premiați și marii câștigători cu trofeul și premiile în bani. Pentru acest campionat au fost în valoare de 500.000 de dolari.
La concertele de la închidere au fost zeci de mii de oameni care s-au adunat în fața scenei pentru a cânta alături de artiștii favoriți. Totuși, și în cazul acesta au fost destule controverse în ceea ce privește modul în care au fost amplasate scena și celelalte facilități. Atât pentru meciuri, cât și pentru concerte a fost o adevărată desfășurare de forțe, zeci de polițiști, jandarmi, agenți de securitate au supravegheat zonele și au asigurat bunul mers al manifestațiilor.
Deși organizarea nu s-a ridicat la cel mai înalt nivel, a fost o experiență benefică pentru ieșeni. Totuși, s-a dovedit încă o dată că orașul nu este capabil să susțină evenimente de mare aploare din cauza infrastructurii, care este nepotrivită și învechită. Măcar ne putem mândri cu faptul că s-a desfășurat cea mai mare ediție a Campionatului Mondial de Esports din istorie.