Cea mai mare criză alimentară de după al Doilea Război Mondial! Europa, față în față cu războiul din Ucraina
Europa traversează cea mai mare criză alimentară de după al Doilea Război Mondial. Analiștii sunt de părere că războiul din Ucraina stă la baza acestui lucru. Lucrurile sunt foarte simple, pe măsură ce Rusia și Ucraina, două puteri mondiale din perspectiva exportului de cereale, nu mai pot exporta la acelaşi nivel, criza alimentară se instalează în Europa și în mai toate zonele lumii.
Analiștii români au mai afirmat faptul că țara noastră nu va fi afectată extraordinar de mult dar că prețurile mari din vestul Europei vor veni și la noi.
Cea mai mare criză alimentară din ultimii zeci de ani
Bombardamentele rusești distrug orașe întregi. Vorbim despre școli, spitale sau locuințe. Aceleași bombardamente distrug şi câmpurile pe care odinioară creșteau cereale. În așa fel, criza alimentară pare să fie cea mai mare de după al Doilea Război Mondial. Vorbim despre zeci, sute de recolte care sunt compromise, de hambare care sunt distruse. În acest fel, Ucraina a pierdut până la data articolului exporturi ce însumează peste 1,5 miliarde de dolari. Și asta în doar o lună și câteva zile.
Unele statisitici arată faptul că în acest an, recolta din Ucraina ar putea fi la jumătate comparativ cu anii trecuţi. Rusia a atacat Ucraina şi într-un moment în care fermierii începeau să planteze floarea soarelui sau alte cereale cum ar fi porumbul. Câmpurile bombardate nu sunt singura problemă a acestora. Vorbim și despre faptul că porturile de la Marea Neagră sunt sub incidența conflictului dar și că prețul combustibililor și a îngrăşămintelor este unul ridicat. Aceasta sporeşte riscurile legate de apariţia unor penurii de produse cheie şi ar putea împinge şi mai sus preţurile deja record ale alimentelor la nivel mondial.
Cu toate că Ucraina are depozitele pline de cereale, acestea nu pot fi exportate din cauza faptului că porturile sunt inaccesibile. Totuși, în urmă cu câteva săptămâni se anunţă că cerealele vor fi transportate cu trenurile. O altă discuție a fost cea în care Ucraina a luat în calcul să exporte cereale prin România.
România, sub imperiul unei crize alimentare
În contextul menţionat mai sus se pare că şi România va fi afectată de criza alimentară mondială. Analiștii au prezis faptul că nu va exista problemă de alimentare a supermarketurilor ci că produsele vor fi mai scumpe. România produce mai multe cereale decât poate consuma, iar acest lucru duce la o stabilitate din punct de vedere al unei eventuale crize. Totuşi, preţul mare de la raft invocat de specialişti vine în contextul în care România importă foarte mult din vestul Europei, iar occidentul va fi puternic afectat de criza alimentară. În traducere, importurile mai scumpe se vor vedea la rafturile magazinelor din România. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe spunea că inflația reprezintă o provocare dar și aprovizionarea la cote sustenabile:
Cea mai importantă provocare pentru perioada următoare, dincolo de inflaţie, este menţinerea lanţurilor de aprovizionare la cote sau la un nivel sustenabil, astfel încât Europa să aibă necesarul de bunuri de primă instanţă. a explicat ministrul de Finanțe
Din aceste considerente, criza alimentară își va face simțită prezența în toate țările din lume. Vom vedea cât va dura și care vor fi consecințele pe termen mediu și lung pentru populație dar și pentru statele în cauză.