Cea mai gustoasă și mai consistentă salată de vinete cu ardei copți!
Salata de vinete cu ardei copți este una dintre cele populare gustări, odată ce apar vinetele pe piață. Indiferent că este preparată simplă, doar cu ulei și ceapă sau și cu maioneză, gustul preparatului este deosebit. O poți savura pe felii de pâine prăjită sau pe felii de legume, în cadrul unui platou cu aperitive.
Salata de vinete cu ardei copți este destul de versatilă pentru că o poți combina și cu alte legume, una dintre combinații este cea în care adaugi și dovlecel. Este mai cremoasă, dar și mai spornică. Pe lângă adausul de legume, mai poți combina acest preparat cu hummus.
Rețeta pentru salata de vinete cu ardei copți
Mâncarea de vinete se numără printre preferatele românilor. Fie că vorbim despre salată cu maioneză, despre zacuscă sau tocană, nu există român care să nu fi încercat mâcar o dată în viață.
De această dată, această rețetă de salată de vinete cu ardei copți este o mâncare mai specială, preparată după o rețetă împrumutată de la călugărițele Mănăstirii Sucevița din nordul Moldovei, după cum este și prăjitura cu bulion.
Rețeta de salată de vinete cu ardei copți este o mâncare ce se poate prepara în orice anotimp. De preferat ar fi, însă, vara sau chiar toamna, atunci când legumele sunt proaspete și mult mai gustoase dar se poate pregăti și din legume congelate sau conservate.
Așadar, pentru șase porții de salată de vinete cu ardei copți aveți nevoie de 2 vinete, 6 ardei capia sau ardei grași, ¼ ceapă mică tocată fin, 2 căței usturoi, 50 ml de ulei, 1 linguriță muștar, sare și zeama de la o lămâie după gust.
Cum se pregătește acest preparat
Primul pas în pregătirea acestei salate de vinete cu ardei copți este coacerea legumelor. În timp ce coaceți legumele trebuie să aveți grijă ca atât vinetele, cât și ardeii să fie pătrunși și pe o parte și pe alta.
Când vinetele sunt bine coapte, iar miezul este moale, pufos, sunt decojite și așezate într-o sită de plastic pentru a permite lichidului din interior să se scurgă, acesta având un gust amar și e posibil să strice salata. La fel se procedează și cu ardeii copți, aceștia se decojesc și sunt curățați de semințe și de cotor.
Pentru salata de vinete cu ardei copți, vinetele și ardeii se toacă mărunt, după care se amestecă într-un castron peste care se adaugă muștar iar mai apoi în fir subțire uleiul, ca la maioneză. Când amestecul devine cremos și omogen, se adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit.
Apoi se dă cu sare, după gust și se adaugă un pic de zeamă de lămâie. După ce salata a fost pregătită astfel, se recomandă să fie ținută la frigider timp de cel puțin o oră înainte de servire.
Astfel toate ingredientele au timp să se amestece iar gustul să devină unul savuros. Între timp puteți face și niște prune umplute cu miez de nucă pentru a avea un desert deosebit.
Salata de vinete cu ardei copți se servește cu pâine sau pur și simplu o puteți mânca ca atare utilizând o lingură mare, direct din castron.