Cea mai gustoasă mâncare de ciuperci de post! Apetisantă și colorată, numai bună de pus pe masă!

de: BZI.ro
13:14, 06 aug. 2024

Mâncarea de ciuperci de post e o rețetă tare simplă, e așa de frumos colorată că nu are cum să nu fie gustoasă. Are o aromă bogată, aspect îmbietor și gustul sărbătoresc rimează pe deplin cu rigorile psotului ortodox.

Mâncarea de ciuperci de post se potrivește perfect cu o mămăliguță sau cu o porție de orez, făcând din acest preparat o mâncare hrănitoare și sățioasă.

Ingrediente pentru mâncarea de ciuperci de post

Pentru această rețetă aveți nevoie de 500 gr de ciuperci proaspete, se pot folosi ciuperci champinion, dar și orice ciuperci vă sunt pe plac – bureți, gălbiori, ciuperci brune, pleurotus, 100 gr de ceapă, 1-2 căței de usturoi, după cât de mari sunt și după cât de usturoiat vă place, 100 – 150 gr de ardei, 30 de ml de ulei 150 ml de passata de roșii sau 2 roșii mari, opărite, decojite de pieliță și tăiate în cuburi, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Primul pas pentru a prepara mâncarea de ciuperci de post este să curățați și să tocați ceapa și să zdrobiți usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe sau îi puteți lăsa mai mărișori pentru a-și păstra ceva din textură. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți, după cât sunt de mari.

Mulți oameni fac greșeala de a crede că ciupercile trebuie să fie înmuiate pentru a fi curățate corespunzător înainte de preparare. Cu toate acestea, trebuie făcut exact opusul. Când ciupercile sunt înmuiate în apă pentru mult timp, nu numai că absorb apa, ceea ce le face tari în timpul gătitului sau pregătirii la abur, dar chiar și nutrienții valoroși și gustul plăcut și intens se vor pierde.

În loc să le înmuiați, trebuie să le spălați bine pe o strecurătoare, sub un jet puternic de apă, învârtindu-le constant, astfel încât toate bucățile să fie spălate uniform.

Modul de preparare

Se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și cu puțină sare. Se călește 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa.

În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele în continuare timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supravegheați tigaia în acest răstimp și să mai amestecați din când în când.
După ce ceapa s-a înmuiat de-a binelea, măriți din nou focul la mediu, urmând să adăugați imediat ciupercile.

Ei bine, dacă tot faceți o mâncare de ciuperci, a venit, în sfârșit, rândul ciupercilor! Le puneți în tigaie pe toate deodată și amestecați. Măriți focul puțin pentru că ciupercile vor lăsa multă apă care e bine să se evapore rapid. Nu vă îngrijorați dacă tigaia pare cam încărcată în această fază! Foarte repede, ciupercile vor pierde din volum și vor încăpea perfect.

După ce ciupercile și-au pierdut, se adaugă passata de roșii, bulionul sau roșiile proaspete, decojite de pieliță și tăiate cubulețe. Se fierbe totul împreună la foc mediu încă 10-12 minute, cât să fie mâncarea de ciuperci potrivit de scăzută, după gustul vostru.

În final, se asezonează mâncarea de ciuperci de post cu sare și piper și se presară cu pătrunjel verde tocat pentru ca mai apoi să fie servită caldă, alături de garnitura preferată.