Cea mai bună rețetă de ciorbă de varză acră cu afumătură

de: BZI.ro
10:54, 07 nov. 2023

Ciorba de varză acră cu afumătură este un preparat tradițional originar din regiunea Ardeal sau Ungaria, în care varza murată este gătită cu oase, carne sau cârnați afumați.

Această ciorbă se remarcă prin consistența sa densă, care o face extrem de săţioasa și gustoasă. Pentru a vă bucura de această delicioasă mâncare, puteți urma cu ușurință o reţetă detaliată, disponibilă atât în format scris, cât și în format video, care vă va ghida pas cu pas în procesul de preparare. Trebuie să menționăm faptul că Ungaria are o tradiție îndelungată în a folosi ghimbirul,  un ingredient care îți conferă un gust aparte, ușor picant.

Rețetă de ciorbă de varză acră cu afumătură

Această ciorbă de varză acră cu afumătură este ideală pentru zilele friguroase de iarnă. În timpul sezonului rece, este esențial să savurăm o ciorbă sau o supă fierbinte pe masă. Aceasta are puterea de a îndepărta frigul din corp, fiind totodată hrănitoare și benefică pentru sănătate. Astfel de preparate sunt o prezență constantă pe mesele românilor, indiferent de anotimp. Pentru a prepara această rețetă avem nevoie de câteva ingrediente pe care le putem găsi ușor și nu sunt scumpe:

  • 800 g de varză murată (partea interioară a varzei)
  • 800 g de oase afumate (inclusiv coaste, rasol, carne afumată și cârnați)
  • 1 ceapă, tocată în cubulețe
  • 1 morcov, tăiat în cubulețe
  • 1 ardei gras, feliat în cubulețe
  • Rădăcină de țelină, pătrunjel și păstârnac
  • 200 ml de suc de roșii
  • Pătrunjel și leuștean proaspete
  • Mărar (1 linguriță de mărar uscat sau o legătură de mărar proaspăt)
  • Un praf de cimbru

În altă ordine de idei, dacă doriți să mai faceți o altă rețetă care să includă varza murată, vă recomandăm rețeta de varză acră călită, un preparat cu care nu puteți da greș dacă aveți invitați.

Modul de preparare al ciorbei este după cum urmează:

Dacă utilizați o oală obișnuită, începeți prin a pune carnea, iar când aceasta este aproape fiartă, adăugați varza. Lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute, apoi adăugați celelalte legume. La final, adăugați sucul de roșii.

Dacă folosiți o oală sub presiune, începeți cu adăugarea a 3 litri de apă. Începeți prin a fierbe oasele în apă rece și lăsați-le să fiarbă.

Între timp, tăiați varza și îndepărtați spuma formată la suprafață de la oase. Pentru ciorbă, folosiți miezul de varză, iar frunzele exterioare mai mari și mai groase le puteți păstra pentru sarmale.

Adăugați toate celelalte legume în oală, împreună cu sucul de roșii (sau bulionul sau pasta de tomate).

Acoperiți oală cu capac și lăsați totul să fiarbă. Când începe să clocotească, reduceți focul la minim și lăsați să fiarbă timp de 40 de minute, începând din momentul în care supapa începe să siseze. Aceasta este suficient pentru a găti oasele și varza, fără a le face prea moi.

Dacă oasele și varza nu sunt suficient de fierte, acoperiți din nou oală cu capac și continuați să fierbeți timp de încă 10-20 de minute. Durata poate varia în funcție de tipul de varză și de oase.

În loc de oase afumate, puteți utiliza oase de porc proaspete sau cârnați afumați, ciolan, afumătură de vită, oaie sau pasăre, jumări, slănină etc.

Acest proces vă va ajuta să pregătiți o ciorbă ciorba de varză acră cu afumătură delicioasă și sățioasă!