Ce zone ale creierului sunt afectate de emoțiile induse de muzică

de: Echipa Bzi.ro
07:33, 31 dec. 2020

Cercetătorii au dorit să știe cum acționează ascultarea muzicii la nivelul creierului pentru a trezi emoții. Apoi au descoperit că era posibil să se prezică stilul de muzică ascultat doar prin observarea anumitor zone ale creierului. Iata ce zone ale creierului sunt afectate de emoțiile induse de muzică!

Ce zone ale creierului sunt afectate de emoțiile induse de muzică

Muzica provoacă emoții, dar ce se întâmplă exact cu creierul nostru în acel moment? Punându-si această întrebare, cercetătorii de la Universitatea din Turku (Finlanda) au descoperit ce tipuri de mecanisme neuronale se află la baza răspunsurilor emoționale legate de muzică. În total, 102 persoane au luat parte la studiul publicat în revista „Cerebral Cortex”, acceptând să asculte mai multe piese muzicale evocând diferite tipuri de emoții (fericite, triste, înfricoșătoare și tandre) în timp ce funcția creierului lor a fost scanată cu o tehnologie de imagistică a creierului numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (RMN).

„Muzica poate induce o puternică experiență subiectivă a emoțiilor, dar ne întrebăm dacă aceste răspunsuri implică aceleași circuite neuronale ca și emoțiile provocate de alte evenimente”, explică cercetătorii. În paralel, au folosit un algoritm de învățare automată pentru a cartografia regiunile creierului care sunt activate atunci când diferitele emoții induse de muzică sunt separate unele de altele. Au descoperit apoi că două regiuni ale creierului intră în joc atunci când persoana ascultă muzică fericită sau tristă: cortexul auditiv și cortexul motor, care funcționează împreună pentru a auzi un sunet sau un cuvânt.

O diferență față de filme

Mai exact, cortexul auditiv procesează elementele acustice ale muzicii, precum ritmul și melodia. Activarea cortexului motor este cauzată de faptul că „muzica inspiră senzații de mișcare în ascultători, chiar și atunci când ascultă muzică în timp ce stau nemișcați într-un aparat RMN”, subliniază cercetătorul Vesa Putkinen. Cercetătorii au aflat, de asemenea, ce regiuni ale creierului sunt activate atunci când participanții la studiu au vizionat videoclipuri care evocau emoții puternice, precum tristețea, și au dorit să știe dacă acestea sunt aceleași regiuni ca atunci când ascultau muzică evocând emoții.

Se pare că emoțiile cauzate de filme și muzică se bazează parțial pe modul în care funcționează diferite mecanisme în creier. Filmele, de exemplu, activează cele mai profunde părți ale creierului care reglează emoțiile în situații din viața reală: sistemul limbic, care este implicat în procesarea emoțională. Cu toate acestea, ascultarea de muzică nu a activat puternic aceste regiuni. Ipoteza prezentată de echipa de cercetare este că „acest lucru se poate datora faptului că filmele pot copia mai realist evenimente din viața reală care evocă emoții și astfel activează mecanisme emoționale înnăscute.”

În ceea ce privește emoțiile induse de muzică, constatarea este diferită, deoarece acestea se bazează pe caracteristicile acustice ale muzicii, dar și în legătură cu influențele culturale și istoria personală a persoanei. Dar cercetătorii spun că au folosit doar muzică instrumentală, astfel încât versurile să nu aibă impact asupra emoțiilor participanților. Rezultatele noastre indică faptul că diferite emoții de bază induse de muzică au reprezentări distincte în regiunile care susțin procesarea auditivă și controlul motor, dar nu se bazează foarte mult pe regiunile creierului esențiale pentru emoțiile cu valoare de supraviețuire.