Ce vrea să exprime o persoană cu tăieturi pe mână? Explicațiile psihologilor
Vedem pe Facebook sau în diverse grupuri adolescenți cu tăieturi pe mână. Ce înseamnă gestul lor și cum îi putem înțelege.
În cazul adolescenților tăierea este o practică adoptată cu scopul de a face față problemelor pe care le întâmpină pe parcursul vieții lor. Nu toți sunt adepții acestei metode, însă această minoritate există și nu trebuie ignorată sau prost înțeleasă. Situațiile în cele mai multe cazuri sunt imposibil de schimbat, iar prin această practică dureroasă simt eliberare.
Poze cu tăieturi pe mână: Ce înseamnă?
Dacă această practică este făcută cu scopul de a face față evenimentelor neplăcute ce au loc în viață, adesea este făcută în taină. Majoritatea tinerilor nu doresc să se știe acest fapt, iar acțiunea însăși și cicatricile din urma ei reprezintă un lucru intim și personal. În aceste poze se pot exprima o serie vastă de sentimente, depinzând de caz, anume furie, respingere, disperare, sentimente de singurătate sau chiar frică.
De ce se alege aceasta cale pentru a merge mai departe?
Cei ce aleg să se taie singuri pentru a își suprima emoțiile sunt persoane ce au încercat alte metode de a face față problemelor și din diverse motive au eșuat. Sentimentele acestor persoane sunt foarte intense, sau cel puțin se simt intens din cauza unei hipersensibilități a caracterului. Când emoțiile nu pot fi exprimate sau eliminate într-o manieră sănătoasă, vorbitul cu prietenii, cu părinții, etc. , în psihicul lor tensiunea crescând pe zi ce trece.
Durerea este una provocată de ei înșiși, iar unii psihologi spun că această acțiune este o dovadă a independenței și puterii demonstrate propriei persoane. Controlul asupra vieții fiind un aspect important pe care tinerii vor să îl dezbată. Independența și capacitatea de a depăși obstacolele din viață sunt percepute ca fiind calități cheie pentru o viață bună în societate.
Cum să ne comportăm cu astfel de persoane?
În fapt, aceste persoane refuză să vorbească cu persoanele din jur despre lucrurile cu adevărat importante pentru sine. Sinceritatea a devenit o acțiune intimă ce nu trebuie destăinuită celor din jur pentru că va permite apariția unei opinii ce poate ulterior să rănească persoana în cauză.
Am putea spune că acești oameni sunt pudici în perspectiva dezvăluirii propriilor credințe și opinii. Iar această frică permanentă de a vorbi despre ceea ce simt a apărut ca o consecință a suferinței obținute prin același tip de discuții cu alte persoane, într-o perioadă de timp precedentă.
Situația trebuie privită ca una în care interlocutorul își rezervă cuvintele pentru sine, iar ceea ce vorbește este doar o mică parte a ceea ce este de fapt, fenomenul Iceberg. Acesta are capacitatea de a auzi informațiile transmise, însă nu și capacitatea de a confirma recepția mesajului.
O metodă de comunicare foarte eficientă pentru părinții ce se confruntă cu această problemă a copiilor, poate fi adoptarea unui limbaj simplu în care ideile și lucrurile pe care doriți să le spuneți, să rezulte din ceea ce s-a spus. Oamenii adoră să își răspundă singuri la întrebări și să adopte lucrurile pe care ei le consideră drepte și corecte. În adolescență tinerii pentru a-și arăta independența pot fi atât de ambițioși încât ar face tot ce e posibil doar să demonstreze că orice lucru se poate face și altfel.