Ce trebuie să știi despre matca albinelor! Ce face aceasta în interiorul stupului?
Matca albinelor este un membru important al stupului, și nu numai pentru ca este unică în cadrul populației familiei, ci pentru că ea este vitală pentru menținerea acelei populații.
O matcă sau regina albinelor, poate face până la 2000 de ouă pe zi. De asemenea aceasta este principala ei activitate. Nu sunt singurele calități. Se spune ca acestea conduc stupul precum un monarh, dând în continuu ordine albinelor.
Ce trebuie să știi despre matca albinelor
Ne-am obișnuit să presupunem că matca gestionează stupul exact așa cum ar face un monarh, ordonând albinelor lucrătoare ce să facă. Sigur că are o anumită influență asupra comportamentului albinelor lucrătoare dar sistemul este mult mai asemănător cu unul democratic.
O mare parte din activitățile și funcțiile zilnice sunt controlate de fermoni și alte semnale chimice. Acestea sunt declanșate instinctiv. Deciziile conștiente se iau atunci când spre exemplu albinele roiesc și își caută un loc pentru a se instala, atunci albinele lucrătoare decid comunicând prin intermediul dansurilor lor specifice.
Majoritatea insectelor au o viață scurtă dar o să fii surprins când vei afla că o matcă poate avea o speranță de viață cuprinsă între doi și șapte ani. Speranța de viață a mătcii este influențată din momentul în care se împerechează. Se pare că numărul de trântori cu care se împerechează influențează foarte mult speranța de viață. Dacă matca se împerechează cu mulți trântorii va trăi mai mult.
O matcă se împerechează o singură dată în viață și stochează sperma pe care o colectează într-un organ special numit spermateca din care trage spermatozoizi pentru a fertiliza ouă pentru tot restul vieții. Reginele se împerechează în aer cu câți mai mulți trântori, așadar, matca albinelor poate ieși la împerecheat de mai multe ori într-o zi.
O colonie cu o matcă bine împerecheată va prospera, dar de-a lungul anilor aceasta poate să rămână fără material genetic și îmbătrânește.
Jocul mortal din stup
Când albinele lucrătoare fac o nouă matcă, deseori fac mai mult decât una. Acest lucru le oferă cele mai mari șanse de a crește o matcă puternică. Cu toate acestea, nu poate exista decât o singură matcă într-un stup, așa că atunci câd eclozează noile mătci trebuie să-și omoare concurenții. O matcă proaspăt eclozionată își înțeapă rivalii, care îi va ucide în timp ce sunt încă în celule. Dacă două mătci eclozează simultan, trebuie să lupte până la moarte.
Acul unei albine lucrătoare și al unei mătci este de fapt un ovipozitor modificat, adică un organ folosit pentru a depune și a poziționa ouăle. Asta înseamnă că doar albinele lucrătoare sunt capabile să înțepe și să folosească același aparat pentru a depune ouă, în timp ce masculii nu pot înțepa. Deși albinele și mătcile înțeapă și depun ouă, fiecare funcționează puțin diferit.
Acul unei albine lucrătoare este dotat cu zimți, cârlige și atunci când înțeapă, acul rămâne în pielea victimei. Când albine zboară, acum rămâne în piele atașat, dacă observi cu atenție vei vedea și săculetul de venin, acesta este înconjurat de mușchi care pompează veninul, poți să reduci inflamația înțepăturii cu remedii naturale.
Albina lucrătoare moare după câteva minute din cauza rănilor sale, dar ea a cauzat daune maxime țintei sale. Matca albinelor are un ac neted și este folosit de mai multe ori, însă aceasta îl folosește exluciv pentru a lupta cu alte mătci.