Ce trebuie sa stii daca urina ta este albastruie, verde, galben stralucitor, portocalie, bruna sau roz

de: BZI.ro
10:25, 14 aug. 2015

Urina este formata din apa si elemente filtrate din sange de catre rinichi. Culoarea naturala a urinei este cauzata de o excretie de urocrom, un pigment care provine din sange. In functie de fluidele ingerate, culoarea urinei poate varia de la galben foarte clar (urina diluata) la portocaliu inchis (urina concentrata).

Majoritatea variatiilor de culoare sunt temporare si cauzate de alimentele sau medicamentele consumate. O culoare anormala poate indica o boala mai mult sau mai putin grava. Daca observi o schimbare brusca sau prezenta sangelui in urina, timp de mai multe zile consecutiv, este necesar sa consulti un medic. Iata ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta:

Ce spune culoarea urinei si frecventa de urinare despre sanatatea ta

Urina transparenta

Daca urina ta este complet clara, aceasta poate fi un semn ca ati consumat prea multa apa. Atunci cand bem o cantitate foarte mare de apa, sarurile din organism sunt mult diluate. In general, daca ai baut atat de mult incat urina arata ca apa, probabil ai consumat mai mult decat ai nevoie.

Urina albastruie sau verzuie

Pentru majoritatea oamenilor, poate fi un soc sa vada ca apa din toaleta se coloreaza intr-o nuante albastruie sau verzuie din cauza urinei. Aceste culori sunt rare si ele pot fi semnul unei porfirii – un grup de boli care implica defecte in metabolismul hemului.

Nuantele de albastru sau verde le urinei pot fi si efectul secundar al anumitor medicamente cum este amitriptilina (antidepresiv) si indometacin (antiinflamator); absorbtia unor medicamente care contin albastru de metil, recomandate de obicei in cazul unor infectii urinare.

De asemenea, consumul anumitor alimente verzi, cum este sparanghelul, poate modifica culoarea urinei.

Urina maronie

In afectiunile hepatice sau renale, urina are adesea nuante brune, dar poate fi si o reactie a efectelor secundare la anumite medicamente, a consumului de alimente de culoare rosie (sfecla rosie, de exemplu).

Urina portocalie

Poate fi, de asemenea, un indicator de deshidratare. Dar este de obicei cauzata de alimente care contin foarte multa vitamina C sau caroten – consum exagerat de morcovi.
Urina poate deveni portocali si dupa ce ai luat anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice, anticoagulante, laxative, etc.

Urina galbena

Daca vedeti clar urina galben, inseamna ca organismul dumneavoastra nu este foarte bine hidratat. Ar putea fi din cauza transpiratiei excesive sau din cauza hidratarii scazute.

Ai urina de culoare galben intens? Ce trebuie sa faci

Urina alb-laptos

Aceasta culoare se datoreaza cresterii bacteriilor in tractul urinar. Acesta indica infectii ale tractului urinar sau prezenta de pietre la rinichi.

Rosie sau roz

Urina de culoare rosie sau roz ar putea fi din cauza consumului de alimente naturale de culoare rosu-violet, cum ar fi sfecla rosie sau murele. De asemenea, ar putea semnala probleme in sistemul urinar, pietre la rinichi sau efort fizic intens.

Atentie la sangele in urina! Poate semnala cancerul renal

Nota

In cele mai multe cazuri, o usoara schimbare in culoarea urinei nu este un motiv de ingrijorare. In cazul in care situatia nu e schimba dupa 24 de ore sau apar si alte simptome, ar trebui sa consulti un medic cat mai repede.