Ce trebuie să știe cetățenii care au telefonul ascultat! Iată ce spune legea

de: Mirela Todosi
08:00, 09 sept. 2024

Cetățenii care au telefonul ascultat trebuie să știe că doar în anumite condiții pot fi interceptate convorbirile telefonice. Interceptarea convorbirilor constă în monitorizarea, captarea și înregistrarea comunicărilor sau conversațiilor efectuate prin intermediul telefonului. Aceasta este realizată în mod secret și autorizată de către un judecător, la solicitarea organelor de urmărire penală. Iată ce spune legea.

Ce trebuie să știe cetățenii care au telefonul ascultat!

Convorbirile telefonice pot fi interceptate, potrivit legislației din România, doar în anumite condiții. Interceptarea convorbirilor se poate dispune în situația în care se pregătește săvârșirea sau a fost săvârșită una dintre următoarele infracțiuni:

  • infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale
  •  infracţiuni de trafic de droguri, infracţiuni la regimul privind substanţele dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive
  • infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi
  • infracțiuni de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronic
  • infracţiuni care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronic
  • infracțiuni contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal, de evaziune fiscal
  • infracţiuni de corupţie sau asimilate infracţiunilor de corupţie
  • infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene
  • infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

Competența autorizării interceptării convorbirilor telefonice aparține judecătorului de drepturi și libertăți. Cererea de autorizare trebuie formulată în scris de către un procuror. Mandatul se emite pentru o durată de maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii în aceleași condiții, pentru perioade succesive de câte 30 de zile, fără ca durata totală să poată depăși 180 de zile. Cu toate acestea, mai sunt și situații în care românii cad pradă hackerilor, care încearcă să dețină controlul prin diferite mijloace și le ascultă convorbirile telefonice.

Lege pentru posesorii de telefoane mobile

Anumite parole care sunt folosite la telefoane au fost interzise la nivel internațional. De exemplu, în Marea Britanie, conform noilor legi, tehnologiile care utilizează parole slabe precum „admin” sau „12345” vor fi interzise. Aceste legi cer ca toate dispozitivele inteligente să respecte standarde minime de securitate.

Producătorii de telefoane, televizoare și alte dispozitive inteligente sunt acum legal obligați să protejeze aceste dispozitive conectate la internet împotriva accesului neautorizat al infractorilor cibernetici. Posesorii de telefoane mobile sunt îndemnați să folosească parole mai sigure. Acțiunea guvernului britanic vine într-un moment în care consumatorii și companiile sunt din ce în ce mai expuși la atacuri cibernetice într-un ritm alarmant. Consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici.

„Consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici, deoarece introducem legi în premieră mondială care vor garanta că viața privată, datele și finanțele lor personale sunt în siguranță.”, a declarat Ministrul Științei și Tehnologiei din Marea Britanie,  Jonathan Berry.

O altă lege valabilă pentru cei care au telefoane mobile a intrat în vigoare și în România. Parlamentul European a adoptat pe 23 aprilie 2024 directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora. Producătorul va fi obligat să repare produsul la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, instrumente și informații despre modul în care pot repara produsele. Această lege europeană va intra în vigoare și va fi valabilă pentru toate statele UE, inclusiv România.